Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι κάθετα αντίθετη στη χρησιμοποίηση των κονδυλίων του ΤΧΣ που θα απομείνουν από την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών είναι γνωστό.
Εδώ και μήνες το Εuro2day.gr έχει γράψει ότι η ΕΚΤ διαφωνεί με την ελληνική πρόταση να χρησιμοποιηθεί το εναπομείναν ποσό για τη χρηματοδότηση των κρατικών αναγκών του προϋπολογισμού.
Και ενώ η Φρανκφούρτη έκανε ξεκάθαρη τη στάση της εξαρχής, η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας παρέμεναν αισιόδοξοι ότι στο τέλος η ΕΚΤ θα πειστεί. Και αυτό γιατί ο κ. Στουρνάρας είχε τη στήριξη της Κομισιόν και την ουδέτερη στάση του ΔΝΤ ότι τα χρήματα που θα μείνουν (προς το παρόν υπολογίζονται σε 8-9 δισ. ευρώ) θα μπορούν να συνυπολογιστούν στο χρηματοδοτικό κενό έτσι ώστε να υπολείπεται ποσό της τάξεως των 4-5 δισ. ευρώ, το οποίο θα μπορούσε να καλυφθεί με ένα «ανώδυνο» τρίτο δάνειο.
Αυτό αναμενόταν να είναι διαχειρίσιμο πολιτικά όχι μόνο από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και από τις υπόλοιπες της ευρωζώνης με σκληρά κοινοβούλια.
Η κυβέρνηση ήλπιζε δε ότι το επιπλέον ποσό των 4-5 δισ. θα μπορούσε να δοθεί μόνο μέσω του ΕΣΜ και να βαπτιστεί «additional credit line» το οποίο μπορεί να συνοδεύεται από conditionality agreement και όχι από ένα σκληρό νέο μνημόνιο, όπως τα δύο προηγούμενα.
Όμως αυτό δεν είναι σενάριο που περπατά, τουλάχιστον αυτήν τη στιγμή.
Οι λόγοι είναι οι εξής:
- Η ΕΚΤ και η BlackRock επιμένουν ότι οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να είναι προετοιμασμένες με το ακραίo απαισιόδοξο σενάριο που κάνει λόγο για ύφεση το 2014 και το 2015. Έτσι, το «μαξιλάρι» πρέπει να μείνει άθικτο τουλάχιστον για φέτος ή μέχρι την ολοκλήρωση και των ευρωπαϊκών stress tests.
- Η Φρανκφούρτη και η ΤτΕ υποστηρίζουν ότι τώρα δεν υπάρχει το νομικό πλαίσιο για μεταφορά των χρημάτων για την κάλυψη αναγκών του προϋπολογισμού.
- Υπάρχουν σενάρια που υπολογίζουν το χρηματοδοτικό κενό ακόμα και στα 20 δισ. ευρώ εάν δεν βρεθεί τρόπος κάλυψης του κενού που αφήνει η αποτυχία του προγράμματος των ομολόγων ANFAs.
Δεν βιάζονται
Κανείς, πάντως, αυτήν τη στιγμή σε ανώτατο επίπεδο Κομισιόν, ΕΚΤ και Eurogroup δεν ασχολείται με την επόμενη μέρα στην Αθήνα και το τρίτο δάνειο. Το ίδιο ισχύει και με το Βερολίνο. Το σχέδιο, όμως, που επεξεργάστηκε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η ομάδα του έχει να κάνει με τρίτο δάνειο που θα συνοδεύεται από αυστηρούς όρους εποπτείας και συνεπώς τρίτο μνημόνιο. Αυτό το σχέδιο παραμένει το επικρατέστερο.
Η Γερμανία δεν θεωρεί ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές πλήρως και σύντομα, και προτιμά να υπάρχει αυστηρή εποπτεία στην Αθήνα, ώστε να μην διαταραχθεί η προσπάθεια ανάκαμψης της ευρωζώνης, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2016.
Η σιωπή του ΔΝΤ και η τρόικα
Άγνωστος Χ παραμένει το ΔΝΤ. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει όταν επιλέξει να συνεδριάσει το διοικητικό του συμβούλιο και να εξετάσει το ελληνικό πρόγραμμα με πρόφαση τη δόση του Ιουλίου που μας οφείλει. Εάν το ΔΝΤ επιλέξει να τραβήξει το σχοινί μέσω του χρηματοδοτικού κενού που ήδη τρέχει, τότε οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες.
Έχοντας όλα αυτά υπόψη το μπαλάκι παραμένει στην τρόικα η οποία έχει τις «ευλογίες» όλων για να κρατήσει τη συνήθη σκληρή της στάση. Από την αξιολόγηση και μετά θα κριθούν πολλά, ιδιαίτερα από την πλευρά της Ουάσιγκτον.
Με άλλα λόγια, όσα ακούγονται αυτές τις μέρες έχουν να κάνουν μόνο με σενάρια και διαρροές κυρίως από την Ελλάδα.
Εκνευρισμός στο Eurogroup
Το σίγουρο πάντως είναι ότι το Eurogroup έχει δείξει σαφή σημάδια εκνευρισμού για τις καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις. Από την άλλη όμως η τρόικα -και ο κ. Στουρνάρας το γνωρίζει καλά- δεν πρόκειται να έρθει στην Αθήνα εάν δεν πειστεί μέσω των υπομνημάτων που στέλνει το ΥΠOIK (και προς το παρόν έχουν απορριφθεί ως ανεπαρκή) ότι το δημοσιονομικό κενό του 2014 και του 2015 θα καλυφθεί με μόνιμου χαρακτήρα μέτρα.