Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Τέλη του μήνα οι κεφαλαιακές ανάγκες

Τι πραγματικά συμβαίνει με την ολοκλήρωση των stress tests. Οι διαρροές από την κυβέρνηση που τρόμαξαν την αγορά, τα ανοικτά ζητήματα και γιατί υπάρχει αισιοδοξία ότι ο λογαριασμός θα είναι διαχειρίσιμος.

Τράπεζες: Τέλη του μήνα οι κεφαλαιακές ανάγκες

Στα τέλη του μήνα, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συμφωνία της τρόικας, αναμένεται να δημοσιευθούν τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης, κι η ελληνική πλευρά αισιοδοξεί ότι οι τελικές κεφαλαιακές ανάγκες ανά τράπεζα θα διαμορφωθούν σε διαχειρίσιμα επίπεδα.

Οι πληροφορίες ότι η τρόικα δεν δέχεται τη διαγνωστική μελέτη της BlackRock θεωρώντας την «ήπια» και ζητά αλλαγές που αυξάνουν κατά μερικά δισεκατομμύρια τον λογαριασμό, τρόμαξαν χθες τους επενδυτές, οδηγώντας σε ρευστοποιήσεις στις τράπεζες.

Αναλυτές και χρηματιστές εκτίμησαν ότι αν ο λογαριασμός φθάσει στα 8 με 9 δισ. ευρώ θα χρειασθούν αύξηση κεφαλαίου και άλλες συστημικές τράπεζες, πέραν της Eurobank, γεγονός που θα αποτελούσε σαφώς αρνητική εξέλιξη μετά την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίησή τους με συμμετοχή των ιδιωτών.

Η αβεβαιότητα αναφορικά με το αποτέλεσμα των stress tests επανήλθε από διαρροές κυβερνητικών στελεχών, οι οποίες ανέφεραν ότι αν η τρόικα επιμείνει στις ενστάσεις της τότε οι κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες ενδέχεται να ανέλθουν ως και τα 9 δισ. ευρώ.

Όπως έχει γράψει το Euro2day η τρόικα πιέζει μέσω τραπεζών την κυβέρνηση ώστε αφενός να συνετισθεί στα δημοσιονομικά ζητήματα και αφετέρου να εγκαταλείψει την πρόθεση κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού από το υφιστάμενο κεφαλαιακό απόθεμα του ΤΧΣ.

Η πίεση επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο θα προσδιορισθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες μια και η BlackRock έχει καταθέσει εδώ και σχεδόν δύο μήνες τη διαγνωστική μελέτη για τις αναμενόμενες ζημίες πιστωτικού χαρτοφυλακίου.

Ειδικότερα, εγέρθηκαν ενστάσεις για τη μεθοδολογία ως προς τον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, ενώ δεν έχει επέλθει ακόμη οριστική συμφωνία για την παραμετροποίηση του βασικού και του δυσμενούς σεναρίου, ούτε έχει αποφασισθεί αν θα είναι δεσμευτικό για τον επόπτη το χειρότερο από αυτά.

Η ΕΚΤ δεν δέχεται το αίτημα της ελληνικής πλευράς να μειωθούν τα ελάχιστα όρια κεφαλαιακής επάρκειας για το βασικό και το δυσμενές σενάριο σε 8% από 9% και σε 6% από 7% αντίστοιχα, ενώ δεν έχει δώσει ούτε και την έγκρισή της για να προσμετρηθεί όλος ο αναβαλλόμενος στον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών.

Ταυτόχρονα, θεωρεί ότι θα πρέπει να εκληφθεί ως δεσμευτικό σενάριο αυτό που βγάζει τις μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες ανά τράπεζα, ενώ η ελληνική πλευρά επιδιώκει να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες με το βασικό σενάριο, λόγω της διαφαινόμενης ανάκαμψης της οικονομίας.

Στελέχη που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία θεωρούν τις ενστάσεις της τρόικας πολιτικές και εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα των κεφαλαιακών αναγκών θα είναι εντός του εύρους των αναμενομένων, αν αναγνωρισθεί πλήρως ο αναβαλλόμενος φόρος.

Στον αντίποδα, εμφανίζονται απαισιόδοξοι για την τύχη του αιτήματος μείωσης του Core Tier I σε 8% από 9% για το βασικό σενάριο και σε 6% από 7% για το δυσμενές.

Σημειώνουν, δε, ότι η τρόικα θα απαιτήσει να διατηρηθεί αλώβητο το κεφαλαιακό απόθεμα του ΤΧΣ ως και την ολοκλήρωση των πανευρωπαϊκών stress tests από την ΕΚΤ και την ΕΒΑ. Δηλαδή ως το τέλος του 2014 ή τις αρχές του 2015.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v