Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεταξύ... Σκύλλας και Χάρυβδης η κυβέρνηση!

Νέα μέτωπα ανοίγουν για την κυβέρνηση. Η εμπλοκή του ΣτΕ για τους ενστόλους και ο «πονοκέφαλος» των αγροτών. Σχέδιο για «Αρμαγεδδώνα» στο Δημόσιο ώστε να κλείσει το δημοσιονομικό κενό. Ο πολιτικός κίνδυνος, τα σενάρια εκλογών και το παζάρι με τρόικα.

Μεταξύ... Σκύλλας και Χάρυβδης η κυβέρνηση!

Αντιμέτωπη με μεγάλες φουρτούνες έρχεται η κυβέρνηση την ώρα που η κλεψύδρα για τις κάλπες έχει γυρίσει, τα δημοσκοπικά ευρήματα δίνουν τροφή σε σενάρια επίσπευσης των εθνικών εκλογών και τα ανοιχτά μέτωπα με την τρόικα κάθε άλλο παρά έχουν κλείσει.

Η δικαίωση των ενστόλων από το Συμβούλιο της Επικρατείας έρχεται να αυξήσει, όπως όλα δείχνουν, το δημοσιονομικό κενό, το οποίο δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα με την τρόικα πώς θα καλυφθεί τόσο για το 2014, όσο και για το 2015, ενώ η απόφαση των αγροτών για κινητοποιήσεις με τρακτέρ στους δρόμους είναι το κερασάκι στην τούρτα των προεκλογικών πονοκεφάλων.

Το πρώτο χτύπημα έρχεται από την απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία σε διάσκεψη των μελών της κεκλεισμένων των θυρών διαπίστωσε σύμφωνα με πληροφορίες συνταγματικά προβλήματα στις περικοπές των αποδοχών των ενστόλων.

Η απόφαση, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ελήφθη σχεδόν ομόφωνα. «Πρέπει να μελετήσουμε καθαρογραμμένη την απόφαση και μετά να πούμε οτιδήποτε», ήταν η πρώτη αντίδραση κύκλων του υπουργείου Οικονομικών, την ώρα που νομικοί υποστήριζαν πως τα περιθώρια μη εφαρμογής της είναι ανύπαρκτα.

«Όσες δικαστικές αποφάσεις και να βγουν, λεφτά δεν θα γεννήσουμε», σχολίασε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. 

Στον βαθμό που η απόφαση αφορά το σύνολο των περικοπών σε ενστόλους που αποφασίστηκαν τον Νοέμβριο του 2012 και συμπληρώθηκαν με την επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου της περιόδου 2013-2016, τον Φεβρουάριο του 2013, τότε η δημοσιονομική βόμβα μπορεί και να πλησιάζει τα 100 εκατ. ευρώ.

Τον Νοέμβριο του 2012 με τον νόμο 4093 ψηφίστηκαν περικοπές στις μισθολογικές αποδοχές των ενστόλων, οι οποίες εξειδικεύτηκαν περαιτέρω τον Φεβρουάριο του 2013, με την επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος της περιόδου 2013-2016.

Σύμφωνα με τις διατάξεις που είχαν ψηφιστεί, το μαχαίρι σε μισθούς και συντάξεις των ενστόλων θα απέδιδε την περίοδο 2013-2016:
· 78 εκατ. ευρώ από περικοπές μισθών
· 88,2 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή νέου μισθολογίου από το 2014
· 178,8 εκατ. ευρώ από περικοπές δαπανών εξαιτίας της επίπτωσης του νέου μισθολογίου στις συντάξεις τους

Οι δύο τελευταίες παρεμβάσεις με την εφαρμογή νέου μισθολογίου στους ενστόλους και περικοπές στις συντάξεις από αυτόν τον λόγο δεν εφαρμόστηκαν ποτέ με απόφαση της κυβέρνησης. Έτσι μένουν μόνο οι αρχικές εξοικονομήσεις μισθών, στα επίπεδα των 78 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Ο πρωθυπουργός έχει αναφέρει μεταξύ των πρώτων που θα... αποκατασταθούν τη συγκεκριμένη κατηγορία και τους χαμηλοσυνταξιούχους κι αν πράγματι η απόφαση του ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές ίσως ανοίξει ο δρόμος για ανάλωση σημαντικού μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος σε συμβιβασμό με τις επιταγές του ανώτατου δικαστηρίου.

Η τρόικα

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, από την άλλη πλευρά, διευρύνει το πεδίο των προβλημάτων με την τρόικα, όπου αρκετά μέτωπα παραμένουν ανοιχτά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχει ακόμα επέλθει συμφωνία για τον τρόπο κάλυψης του επιπλέον δημοσιονομικού κενού που προκαλούν οι αποφάσεις για παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση και το τελικό λίφτινγκ στον φόρο ακινήτων. Το σκηνικό των ανοιχτών λογαριασμών με την τρόικα έρχεται να συμπληρωθεί με το δημοσιονομικό κενό του 2015, το οποίο οι δανειστές ανεβάζουν στα 2-3 δισ. ευρώ και το οικονομικό επιτελείο επιμένει πως δεν ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

Αυτό το κενό μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να το καλύψει με μαζικές συγχωνεύσεις και λουκέτα σε φορείς του Δημοσίου το 2015, σχέδιο το οποίο αν γίνει αποδεκτό από την τρόικα αναμένεται πως θα πυροδοτήσει και κύμα έντονων πολιτικών αντιδράσεων καθώς είναι σαφές ότι εξοικονομήσεις 1 δισ. ευρώ από τέτοιες παρεμβάσεις ισοδυναμούν με «Αρμαγεδδώνα» στο Δημόσιο...

Τα ζόρια με τους αγρότες

Παράλληλα, η απόφαση των αγροτών να αρχίσουν να βγαίνουν με τα τρακτέρ τους από την Τρίτη σε πλατείες χωριών και σιγά-σιγά και στις εθνικές οδούς αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει ρεύμα κινητοποιήσεων κάθε άλλο παρά επιθυμητή εξέλιξη είναι για την κυβέρνηση, η οποία όμως είναι εγκλωβισμένη στις αποφάσεις της.

Το αίτημα απόσυρσης των νομοθετικών παρεμβάσεων που καθιερώνουν βιβλία και στοιχεία για τους αγρότες είναι σαφές ότι δεν μπορεί να ικανοποιηθεί, ιδίως όταν μόλις την Παρασκευή εκδόθηκε η εγκύκλιος με την οποία εξαιρούνται από την τήρηση βιβλίων μόνο όσοι αγρότες έχουν ακαθάριστα έσοδα κάτω από 10.000 ευρώ και εισπράττουν επιδοτήσεις οι οποίες δεν υπερβαίνουν τα 5.000 ευρώ. Πόσο μάλλον το αίτημα για διαμόρφωση αφορολογήτου ορίου 40.000 ευρώ για εκείνους με προσαύξηση ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v