Τσιμέντα: Μονοψήφια ανάκαμψη... από το μηδέν!

Η ζήτηση για τσιμέντο προέρχεται κατά κύριο λόγο από τις κατασκευές κατοικιών και είναι ιδιαίτερα αμφίβολο αν αυτή η κατηγορία εμφανίσει άνοδο. Το πιθανότερο είναι είτε να μείνει σταθερή, είτε να υποχωρήσει. Τι μπορεί να αλλάξει την τάση.

Τσιμέντα: Μονοψήφια ανάκαμψη... από το μηδέν!
«Μονοψήφια αναμένεται να είναι η ποσοστιαία αύξηση στη φετινή εγχώρια ζήτηση για τσιμέντο», εκτίμησε στέλεχος του κλάδου, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Euro2day.gr και διαφωνώντας με υψηλότερες εκτιμήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, η ζήτηση για τσιμέντο προέρχεται κατά κύριο λόγο -περίπου κατά 90%- από τις κατασκευές κατοικιών και είναι ιδιαίτερα αμφίβολο αν αυτή η κατηγορία εμφανίσει φέτος άνοδο. Αντίθετα, το πιθανότερο είναι είτε να μείνει σταθερή, είτε να υποχρεωθεί σε περιορισμένη υποχώρηση.

Έτσι, η όποια θετική επίδραση από την επικείμενη επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών αξόνων και ενδεχομένως από την υλοποίηση κάποιων άλλων σημαντικών έργων, θα ανεβάσει μεν το σύνολο της εγχώριας ζήτησης, ωστόσο όπως φαίνεται, το συγκεκριμένο ποσοστό θα είναι μονοψήφιο, καταλήγει το ίδιο στέλεχος.

Το κακό για τον κλάδο είναι πως η τρέχουσα ζήτηση έχει υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση τσιμέντου από 11.784 χιλιάδες τόνους το 2006 εκτιμάται ότι κατρακύλησε πέρυσι στους 2.452 τόνους!

Κάπως καλύτερα εξελίχθηκαν τα πράγματα στο μέτωπο της εγχώριας παραγωγής (προφανώς λόγω μεγαλύτερων εξαγωγών) που από τις 16.117 χιλιάδες τόνους του 2006, έπεσε γύρω στους 7.000 τόνους το 2013.

Η εγχώρια αγορά έχει μειωθεί τόσο πολύ, έτσι ώστε για τον Τιτάνα η Ελλάδα να αποτελεί μονοψήφιο ποσοστό του EBITDA και να επηρεάζεται πολύ περισσότερο από άλλες αγορές, όπως αυτή των ΗΠΑ που δείχνει να έχει μπει σε ανοδική τροχιά. Χαρακτηριστικό στοιχείο επίσης της μειωμένης ζήτησης είναι και οι ζημίες στις οποίες υποχρεώθηκε πέρυσι και η ΑΓΕΤ Ηρακλής.

Πώς όμως βλέπουν οι παράγοντες της αγοράς, τις προοπτικές του κλάδου.

Ο διευθυντής επενδυτικών σχέσεων του Ομίλου ΤΙΤΑΝ κ. Τάκης Κανελλόπουλος έχει υποστηρίξει (παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών) πως δεν αναμένει σύντομα κάποια μεγάλη άνοδο της ζήτησης στην ελληνική αγορά, ωστόσο τόνισε πως υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια ανόδου σε επίπεδο δεκαετίας.

Αγορές κατοικιών από το εξωτερικό, επενδύσεις ξένων σε τουριστικά και λοιπά projects, ενίσχυση δημοσίων επενδύσεων θα μπορούσαν να επιδράσουν ιδιαίτερα θετικά, ενισχύοντας και τις -φτωχότατες σήμερα- οικονομικές επιδόσεις των εγχώριων τσιμεντοβιομηχανιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v