Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα παίξει η κυβέρνηση το «χαρτί» του πλεονάσματος

Πακέτο 700 εκατ. ευρώ ετοιμάζεται να μοιράσει η κυβέρνηση πριν τις ευρωκάλπες. Ποιοι παίρνουν προτεραιότητα για τις πρώτες παροχές. Πώς το πλεόνασμα μπορεί να γίνει «μπαλαντέρ» στο παζάρι για το δημοσιονομικό κενό.

Πώς θα παίξει η κυβέρνηση το «χαρτί» του πλεονάσματος

Πακέτο διόλου ευκαταφρόνητων παροχών, που μπορούν να φτάσουν ακόμα και τα 700 εκατ. ευρώ, θα έχει τη δυνατότητα να διανείμει η ελληνική κυβέρνηση λίγο μετά τις 23 Απριλίου και την επικύρωση των στοιχείων για το πρωτογενές πλεόνασμα και λίγο πριν από τις ευρωεκλογές.

Στις χθεσινές ανακοινώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, σύμφωνα με τις οποίες το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης θα είναι υψηλότερο και από τα 812 εκατ. ευρώ, έρχονται να προστεθούν εκτιμήσεις με βάση τις οποίες τελικά αυτό μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 950 εκατ. ευρώ.

Αν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της για να διανείμει, όπως η ίδια κρίνει, ποσό της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ, καθώς το μνημόνιο δεσμεύει αυτήν τη φορά τους δανειστές.

Στην τελευταία αναθεώρηση του μνημονίου, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας είχε επιμείνει να περιληφθεί -όπως και έγινε- πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να διαθέσει το 70% της υπέρβασης των στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος. Τότε βέβαια μάλλον κανείς δεν πίστευε ότι η Ελλάδα θα εμφανίσει τέτοια υπέρβαση...

Η ιστορία εξελίχθηκε διαφορετικά. Ο στόχος στο πρόγραμμα ήταν για πλεόνασμα μηδέν, ήδη είναι δεμένο πλεόνασμα 812 εκατ. ευρώ και το υπουργείο Οικονομικών πάει για την απόλυτη έκπληξη, η οποία προφανώς δημιουργεί καλύτερα περιθώρια διαπραγμάτευσης. Από την άλλη πλευρά, δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να ανοίξει το πουγκί πριν από τις εκλογές, με την ελπίδα πως θα το κάνει με σύνεση και ενθυμούμενη τις παλιές κακές ελληνικές πρακτικές.

Το οικονομικό επιτελείο και το Μέγαρο Μαξίμου έχουν ήδη σχεδιάσει τους άξονες για το πώς θα αξιοποιηθούν οι επιπλέον πόροι που προέκυψαν και σύμφωνα με πρόσφατες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού το ποσό που θα προκύψει τελικά θα διανεμηθεί σε όσους έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

Προτεραιότητα στην κυβερνητική ατζέντα έχουν οι άνεργοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι και με βάση υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου «η δέσμευση του πρωθυπουργού ισχύει στο ακέραιο και η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υλοποίησή της μόλις επικυρωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα από τη Eurostat».

Από την πλευρά της η τρόικα, σύμφωνα με πηγές, κάθε άλλο παρά με καλό μάτι βλέπει την προοπτική «παροχών», αν και μάλλον δεν μπορεί να κάνει αλλιώς παρά να συμβιβαστεί με τις κυβερνητικές αποφάσεις. Αυτήν τη φορά το μνημόνιο είναι με την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και φέρει την υπογραφή τους (των πιστωτών).

Για την τελική μοιρασιά, πάντως, και πριν αρχίσουν οι πανηγυρισμοί, καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει η διαπραγμάτευση για το δημοσιονομικό κενό του 2014, καθώς θεωρητικά κάποια από τα χρήματα της υπέρβασης των στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος θα μπορούσαν να κλείσουν τρύπες του τρέχοντος έτους.

Το σενάριο αυτό μάλλον δεν είναι το καλύτερο για την κυβέρνηση (άλλο να λες αποφύγαμε μέτρα και άλλο να κάνεις στοχευμένες παροχές), η οποία όμως φέρεται να είναι ιδιαίτερα μετρημένη.

Το οικονομικό επιτελείο μελετά, σύμφωνα με πληροφορίες, παρεμβάσεις τέτοιου είδους ώστε οι όποιες παροχές να μη δημιουργήσουν προβλήματα στους επόμενους προϋπολογισμούς. Σε αυτό το πλαίσιο οι παρεμβάσεις αναμένονται στοχευμένες και στις πλέον ασθενείς κατηγορίες πολιτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v