Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατατέθηκε η τροπολογία για την αύξηση ΕΦΚ στα τσιγάρα

Με την τροπολογία γίνεται πράξη η απόφαση της κυβέρνησης για αντικατάσταση του μέτρου της επιβολής εισιτηρίου 25 ευρώ στα νοσοκομεία από την αύξηση του φόρου στα τσιγάρα.

Κατατέθηκε η τροπολογία για την αύξηση ΕΦΚ στα τσιγάρα

Με την προσθήκη της αύξησης των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πούρα και πουράκια, τα οποία αρχικά είχαν εξαιρεθεί, κατατέθηκε εκ νέου στη Βουλή η τροπολογία για την αύξηση των φόρων στα καπνικά προϊόντα.

Οι αυξήσεις των φόρων, μεταφράζονται σε αύξηση της τιμής των τσιγάρων κατά 5 λεπτά το πακέτο, στα στριφτά η αύξηση υπολογίζεται στα 7 λεπτά για τη συσκευασία των 20 γραμμαρίων ενώ στα πούρα η αύξηση είναι 1 ευρώ , ανά συσκευασία λιανικής πώλησης με τιμή 100 ευρώ.

Με την τροπολογία γίνεται πράξη η απόφαση της κυβέρνησης για αντικατάσταση του μέτρου της επιβολής εισιτηρίου 25 ευρώ στα νοσοκομεία από την αύξηση του φόρου στα τσιγάρα. Το 25ευρω, θα είχε δημοσιονομικό όφελος 45 εκατ. ευρώ ενώ από την αύξηση του φόρου στα τσιγάρα, τα έσοδα για τον προϋπολογισμό υπολογίζονται σε 50,7 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, η τροπολογία ορίζει ότι αυξάνεται το ποσό του πάγιου φόρου των τσιγάρων από τα 80 στα 82,50 ευρώ ανά φορολογική μονάδα (1.000 τεμάχια) τσιγάρων και αντιστοίχως το ελάχιστο ποσό του ειδικού φόρου κατανάλωσης από τα 115 στα 117,5 ευρώ επίσης ανά φορολογική μονάδα.

Επίσης αυξάνεται ο συντελεστής του ΕΦΚ που επιβάλλεται στο λεπτοκομμένο καπνό για την κατασκευή χειροποίητων τσιγάρων (στριφτά) και στα άλλα καπνά για κάπνισμα από τα 153 στα 156,70 ευρώ ανά χιλιόγραμμο καθαρού βάρους.

Η ισχύς των συγκεκριμένων διατάξεων αρχίζει από την κατάθεσή τους στη Βουλή. Αυτό σημαίνει ότι οι καπνιστές θα πρέπει να περιμένουν άμεσα την αύξηση της λιανικής τιμής κατά περίπου 5 λεπτά το πακέτο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v