Σύσταση Συνηγόρου Καταναλωτή σε ΕΕΤ για πλειστηριασμούς

Σύσταση προς την Ελληνική Ένωση Τραπεζών κάνει ο Συνήγορος του Καταναλωτή μετά τις καταγγελίες ότι πολλές τράπεζες δεν κάνουν δεκτές τις υπεύθυνες δηλώσεις πελατών, προκειμένου να αποφευχθεί ο πλειστηριασμός των ακινήτων τους.

Σύσταση Συνηγόρου Καταναλωτή σε ΕΕΤ για πλειστηριασμούς

Μετά την ψήφιση του υπ΄αριθ. 4224/2013 Νόμου (ΦΕΚ Α΄ 288/31-12-2013), η Ανεξάρτητη Αρχή "Συνήγορος του Καταναλωτή", διαπίστωσε, ύστερα από καταγγελίες οφειλετών πιστωτικών ιδρυμάτων, ότι πολλές τράπεζες αρνούνται να παραλάβουν Υπεύθυνες Δηλώσεις του ν. 1599/1986 των δανειοληπτών πελατών τους, στις οποίες αναγράφουν τα απαιτούμενα στοιχεία για την αναστολή του πλειστηριασμού της κύριας κατοικίας τους, όπως αυτά προβλέπονται από την παράγραφο 2α΄ του άρθρου 2 του Νόμου 4224/2013.

Κατόπιν των ανωτέρω και επειδή, σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης υποβολής των ως άνω Δηλώσεων από τους οφειλέτες έως την 31η Ιανουαρίου 2014, αίρεται η απαγόρευση των πλειστηριασμών, ο Συνήγορος του Καταναλωτή, κ. Ευάγγελος Ζερβέας, απευθύνει Σύσταση προς την Ελληνική Ένωση Τραπεζών όπως παρέμβει άμεσα στα μέλη της, με την αυστηρή υπόδειξη να δέχονται αμελλητί τις σχετικές Υπεύθυνες Δηλώσεις και να τηρούν τις διατάξεις του άρθρου 2 του Ν. 4224/2013, προκειμένου οι δανειολήπτες να τυγχάνουν της προστασίας του εν λόγω άρθρου του Νόμου.

Το παρόν, σημειώνει η ανεξάρτητη αρχή, κοινοποιείται στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, προκειμένου να προβεί σε έλεγχο για διαπίστωση τυχόν παραβάσεων και την επιβολή κυρώσεων, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v