Στην Αθήνα οι επικεφαλής της Businesseurope

Συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία και τον επιχειρηματικό κόσμο θα έχουν οι επικεφαλής της Ένωσης Βιομηχανικών και Εργοδοτικών Συνδέσμων της Ευρώπης. Η καυτή ατζέντα για την βιομηχανία.

Στην Αθήνα οι επικεφαλής της Businesseurope

Στην Αθήνα για συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία αλλά και τον ΣΕΒ βρίσκεται η νέα ηγεσία της Ένωσης Βιομηχανικών και Εργοδοτικών Συνδέσμων της Ευρώπης (Businesseurope). 

Η πρόεδρος της Ενωσης Emma Marcegaglia και ο Γενικός Διευθυντής Markus J. Beyrer αποτελούν τη νέα φουρνιά στην ηγεσία του συλλογικού οργάνου των ευρωπαίων βιομηχάνων.

Να σημειωθεί ότι η Businesseurope αριθμεί ως μέλη 41 εθνικούς βιομηχανικούς και εργοδοτικούς Συνδέσμους, από 35 χώρες της Ευρώπης, εκπροσωπώντας πάνω από 20 εκατομμύρια μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Μέλος της είναι και ο ΣΕΒ.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, η κα Marcegaglia θα συναντηθεί σήμερα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη, ενώ πιθανότατα θα υπάρξει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Η επίσκεψη έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, η οποία δοκιμάζεται από τον έντονο διεθνή ανταγωνισμό.  Η βιομηχανία προσφέρει πάνω από 34 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ευρώπη αλλά επηρεάστηκε σημαντικά από την πρόκληση των αναδυόμενων αγορών τα τελευταία χρόνια. Το μερίδιο της βιομηχανίας στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ μειώθηκε από 15,5% το 2012 σε 15,1% το 2013, έναντι στόχου για 20% το 2020.

Το πρόβλημα θα απασχολήσει και την ελληνική προεδρία. Η βιομηχανική πολιτική θα είναι το κύριο θέμα στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το Φεβρουάριο του 2014, όπου θα αναζητηθούν τρόποι να γίνει η Ευρώπη ελκυστική για την παραγωγή και τις επενδύσεις.

Σε συνέχεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ανταγωνιστικότητας στην Αθήνα (12-13 Μαΐου 2014) θα είναι επίσης αφιερωμένο στη βιομηχανική πολιτική με σκοπό τη διατήρηση της δυναμικής του συνεχιζόμενου διαλόγου στην Ευρώπη.

Στους στόχους περιλαμβάνονται η μείωση της γραφειοκρατίας, η αντιμετώπιση του υψηλού κόστους ενέργειας, θέμα που καίει την ελληνική βιομηχανία, αλλά και η βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο ρόλος της Businesseurope σε αυτή τη διαδικασία θεωρείται κομβικός. Μόλις την Πέμπτη η κα Marcegaglia και ο κος Beyrer έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Μ. Μπαρόζο ζητώντας από τον τελευταίο να εξασφαλίσει ότι το πακέτο για την κλιματική και ενεργειακή πολιτική που προωθείται από την ΕΕ είναι απόλυτα συμβατό με την ανάγκη ενίσχυσης της βιομηχανίας και την αποκατάστασης της Ευρώπης ως περιοχής για βιομηχανικές επενδύσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v