Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολα τα στοιχεία στην τρόικα

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών έγινε επισκόπηση όλων των θεμάτων, καθώς η Αθήνα έστειλε στους εκπροσώπους των δανειστών όλα τα στοιχεία για το δημοσιονομικό κενό και αναμένει την ημερομηνία άφιξής τους. Συμβούλιο Απασχόλησης προανήγγειλε ο Βενιζέλος.

Ολα τα στοιχεία στην τρόικα
Περίπου 3,5 ώρες διήρκεσε στο Μέγαρο Μαξίμου, η σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου και του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με βασικό θέμα την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών έγινε επισκόπηση όλων των θεμάτων, καθώς η Αθήνα έστειλε στους εκπροσώπους των δανειστών όλα τα στοιχεία για το δημοσιονομικό κενό και αναμένει την ημερομηνία άφιξής τους. Αν και δεν έχει οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα, ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η τρόικα θα έρθει την επόμενη εβδομάδα.

«Κάναμε μια ενημέρωση για την οικονομία, για το πού βρισκόμαστε σε σχέση με την τρόικα. Εχθές στείλαμε στην τρόικα τα στοιχεία που έπρεπε να στείλουμε και περιμένουμε να καθοριστεί η ημερομηνία για τον ερχομό τους. Δεν ξέρω αν θα είναι 15, 16, 14, τι να σας πω», σημείωσε ο υπουργός οικονομικών. 

Ερωτηθείς εάν εκτιμά ότι μέχρι τις 27 Ιανουαρίου θα υπάρχει κάποια συμφωνία, δήλωσε: «Θα το δούμε. Θα αξιολογηθούν τα στοιχεία που στείλαμε χθες και θα δούμε».

Σε ερώτηση για το εάν η ελληνική πλευρά επιμένει ότι το χρηματοδοτικό κενό είναι στα 11 δισ., ο υπουργός οικονομικών σημείωσε «Με βάση τα στοιχεία που έχουμε, τόσο είναι περίπου. Αν δείτε και στο μνημόνιο μέσα, στην επικαιροποίηση, τόσο είναι».

 

Βενιζέλος: Συγκροτείται Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης 

«Για να δώσουμε έμφαση στον αγώνα μας κατά της ανεργίας, αποφασίσαμε με τον Πρωθυπουργό, να συγκροτηθεί Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης στο οποίο θα μετέχουμε και οι δύο και ο Πρωθυπουργός και εγώ ως Αντιπρόεδρος, όλοι οι συναρμόδιοι Υπουργοί, φυσικά με ιδιαίτερο ρόλο για τον Υπουργό Εργασίας. Θα μετέχει ο Διοικητής του ΟΑΕΔ και όλοι οι οργανισμοί οι οποίοι μπορούν να συνεισφέρουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας», σημείωσε σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος. 
 
Έκανε λόγο για αναπαραγωγή άδικων στερεότυπων από τον διεθνή Τύπο, γιατί κάποιοι, όπως είπε δεν θέλουν να πειστούν ότι η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια και την κρίση. Σημείωσε δε ότι η Προεδρία της ΕΕ «δεν συγκαλύπτει ούτε τα προβλήματα ούτε την κρίση. Αλλά είναι μία ευκαιρία να προβάλουμε την Ελλάδα ως κανονική χώρα, θεσμικά ισότιμη μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση». 
 
«Η δημοσιονομική προσαρμογή δεν έχει ξαναγίνει τόσο γρήγορα και τόσο αποτελεσματικά. Αυτό λοιπόν, όταν το λέμε, ερεθίζουμε κάποιους οι οποίοι δεν θέλουν να το ακούν. Δεν θέλουν να ακούν ότι έως τώρα κανείς Ευρωπαίος φορολογούμενος πολίτης δεν πλήρωσε κάτι πραγματικά για την Ελλάδα. Καμία χώρα δεν έβγαλε από το δικό της προϋπολογισμό κάτι για την Ελλάδα διακινδυνεύοντας το. Ότι όλοι θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους, εφόσον η Ελλάδα πετύχει», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος. 

«Εμείς λοιπόν δίνουμε μία μάχη να περάσουμε τη σωστή εικόνα. Μία μάχη να γίνονται σεβαστές οι θυσίες του ελληνικού λαού. Μία μάχη αξιοπρέπειας για τη χώρα. Δυστυχώς υπάρχει Πέμπτη φάλαγγα. Υπάρχουν κάποιοι που για λόγους είτε ανοησίας, είτε μικροκομματικής λογικής χαίρονται, ως μη όφειλαν, όταν κάποιοι αναπαράγουν αρνητικά στερεότυπα και όταν κάποιοι επιχειρούν να μας απαντήσουν, γιατί δεν θέλουν να πειστούν ότι η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο και την κρίση. Πρέπει οι Έλληνες ενωμένοι να τους διαψεύσουμε όλους αυτούς και να επιβεβαιώσουμε αυτό που έχουμε πετύχει και αυτό που μπορούμε να πετύχουμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό δεν συζητήθηκε το θέμα που έχει προκύψει με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι όσον αφορά στην πιθανή εμπλοκή της κ. Αναστασίας Σακελλαρίου, προέδρου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δεν τον προβληματίζει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v