Εμπόριο: Ξανανοίγει το θέμα των Κυριακών

Γλυκάθηκαν οι έμποροι από την αποδοχή που είχε η λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές αλλά και ο θεσμός της «λευκής νύχτας». Έτσι πιέζουν για αλλαγές του νόμου που ψηφίστηκε το φθινόπωρο.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Εμπόριο: Ξανανοίγει το θέμα των Κυριακών

Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι του ψηφισθέντος νόμου 4177/2013 για τη λειτουργία των καταστημάτων της Κυριακές, ο οποίος δέχθηκε ουκ ολίγες επικρίσεις και προκάλεσε και μίνι ενδοκυβερνητική κρίση, πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν αλλαγές.

Λίγες ημέρες λοιπόν μετά την επιστολή του αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Γιώργου Τσαμασλή στον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, με την οποία ζητούσε να λειτουργούν τα καταστήματα περισσότερες Κυριακές τον χρόνο, πέραν των 10 που είχε αποφασίσει η αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης, αρκετές εμπορικές επιχειρήσεις έχουν κάνει κρούση στο υπουργείο ζητώντας να ανοίγουν τα καταστήματα περισσότερες Κυριακές.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόταση για λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων τις δύο τελευταίες Κυριακές του χρόνου, και όχι τις δύο πριν από τα Χριστούγεννα που ισχύει σήμερα, αλλά και δύο «λευκές νύχτες» τον χρόνο πρόκειται να καταθέσει προς την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Η αλλαγή στάσης των μικρομεσαίων εμπόρων σχετίζεται με την αποδοχή που φαίνεται ότι είχε το μέτρο στους καταναλωτές, η οποία αποτυπώθηκε στους τζίρους. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από μικρές, αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις, η λειτουργία τις δύο Κυριακές του Δεκεμβρίου είχε θετικά αποτελέσματα αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο τζίρος των καταστημάτων τις ημέρες εκείνες αυξήθηκε κατά 25%, ενώ διπλασιάσθηκε η επισκεψιμότητα.

Σχετικά με τις υπόλοιπες Κυριακές του χρόνου –η νομοθεσία προβλέπει τη λειτουργία όλων των καταστημάτων 7 Κυριακές τον χρόνο και περισσότερες από τις 7 για καταστήματα έως 250 τ.μ. όπου έχει υπάρξει σχετική απόφαση του αντιπεριφερειάρχη- οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων δεν θέτουν, για την ώρα τουλάχιστον, θέμα αλλαγής του πλαισίου. Ωστόσο αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο οποιαδήποτε συζήτηση να ανοίξει εκ νέου στις αρχές του καλοκαιριού.

Εκτός όμως από το θέμα των Κυριακών του Δεκεμβρίου, οι μικρομεσαίοι έμποροι ζητούν και τη θεσμοθέτηση δύο «λευκών νυχτών» για το εμπόριο τον χρόνο, μία για την Ημέρα του Καταναλωτή (15 Μαρτίου) και άλλη μία την Ημέρα του Ελληνικού Εμπορίου (22 Σεπτεμβρίου).

Με την πρότασή τους οι συγκεκριμένοι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων εμπόρων, αλλά και μεγάλοι επιδιώκουν να ανοίξουν τον δρόμο για αλλαγές στη νομοθεσία εντός του 2014, αντί του 2015, που προβλέπει το ισχύον πλαίσιο.

Αυτό δεν φαίνεται να το εξετάζει αυτή τουλάχιστον τη στιγμή το αρμόδιο υπουργείο. Σε σχετική ερώτηση που είχε υποβάλει το Euro2day.gr στις αρχές του έτους στον αρμόδιο υπουργό, ο κ. Κωστής Χατζηδάκης είχε δηλώσει ότι είναι πρόωρη οποιαδήποτε αλλαγή. Ο ίδιος δεν απέκλεισε πάντως ένα τέτοιο ενδεχόμενο το επόμενο διάστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v