ΣΠΕΦ: Ζητά συμψηφισμό των οφειλών ΛΑΓΗΕ με ΦΠΑ

Το συμψηφισμό των οφειλών του ΛΑΓΗΕ με τις φορολογικές υποχρεώσεις των ηλεκτροπαραγωγών από φωτοβολταϊκά ή τουλάχιστον με τον ΦΠΑ, ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών ο ΣΠΕΦ. Επισήμανση σε ΛΑΓΗΕ για καθυστερήσεις.

ΣΠΕΦ: Ζητά συμψηφισμό των οφειλών ΛΑΓΗΕ με ΦΠΑ

Ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με φωτοβολταϊκά, με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, ζητά άμεσα να λειτουργήσει ο συμψηφισμός των οφειλών του ΛΑΓΗΕ με τις φορολογικές υποχρεώσεις των ηλεκτροπαραγωγών από φωτοβολταϊκά, με στόχο την άμβλυνση του προβλήματος ρευστότητας που δημιουργεί η επί 6μήνου καθυστέρηση της αποπληρωμής από τον ΛΑΓΗΕ των οικονομικών του υποχρεώσεων.

Όπως σημειώνει ο ΣΠΕΦ, οι ηλεκτροπαραγωγοί ΑΠΕ καταβάλλουν στην εφορία ανελλιπώς τον αναλογούντα ΦΠΑ για ληξιπρόθεσμα τιμολόγια που έχουν εκδώσει στο όνομα του ΛΑΓΗΕ και που δεν έχουν επί 6 μήνες εισπράξει, καθώς αν δεν το κάνουν, πέραν των κυρώσεων που τους επιφυλάσσει το Υπουργείο, δεν έχουν καν δικαίωμα συμμετοχής στις οποτεδήποτε πληρωμές του ΛΑΓΗΕ.

Παράλληλα, με ξεχωριστή επιστολή του προς τον ΛΑΓΗΕ ο ΣΠΕΦ ζητά από τον Λειτουργό την παρακολούθηση των φορολογικών και ασφαλιστικών ενημεροτήτων των παραγωγών, καθώς τονίζει ότι το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί να μην πληρώνονται παραγωγοί ενώ διαθέτουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνει να συμπεριληφθεί στην ιστοσελίδα του ΛΑΓΗΕ και συγκεκριμένα στην κωδικοποιημένη ειδική μερίδα του κάθε παραγωγού όπου αναρτώνται τα μηνιαία εκκαθαριστικά σημειώματα, και το διάστημα που είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερος ο παραγωγός με βάση τις καταχωρήσεις στο σύστημα.

Οι επιστολές του ΣΠΕΦ:

«Συμψηφισμός οφειλών ΛΑΓΗΕ και φορολογικών υποχρεώσεων Φ/Β ηλεκτροπαραγωγών»

Αξιότιμε κε Υπουργέ και κε Υφυπουργέ

Σε συνέχεια και προηγούμενης επιστολής μας για το θέμα από 9/9/13 για την οποία απάντηση δεν λάβαμε, έχουμε αιτηθεί την δυνατότητα συμψηφισμού οφειλών του ΛΑΓΗΕ Α.Ε. με φορολογικές υποχρεώσεις των παραγωγών προς το δημόσιο.

Όπως γνωρίζετε η εταιρεία ΛΑΓΗΕ Α.Ε. (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε.) ανήκει μετοχικά κατά 100% στο Ελληνικό Δημόσιο και λειτουργεί σύμφωνα με τον ν. 4001, Κεφάλαιο Δ, ΦΕΚ 179/22-8-11. Η εταιρεία αυτή εδώ και περίπου δύο χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρά και διευρυνόμενα προβλήματα εκπρόθεσμης αποπληρωμής των οικονομικών της υποχρεώσεων προς τους προμηθευτές της ηλεκτροπαραγωγούς από ΑΠΕ της ηπειρωτικής χώρας. Οι έξι μηνών καθαρές ληξιπρόθεσμες οφειλές της προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις αυτές κυμαίνονται στα 800 εκατ. ευρώ περίπου.

Από την πλευρά τους οι ηλεκτροπαραγωγοί ΑΠΕ είναι δυστυχώς υποχρεωμένοι να καταβάλλουν στην εφορία ανελλιπώς τον αναλογούντα ΦΠΑ για ληξιπρόθεσμα τιμολόγια που έχουν εκδώσει στο όνομα του ΛΑΓΗΕ και που δεν έχουν επί 6 μήνες εισπράξει. Αν δεν το κάνουν, πέραν των κυρώσεων που τους επιφυλάσσει το Υπουργείο σας (επί αδίκω διαπόμπευση και κατασχέσεις), δεν έχουν καν δικαίωμα συμμετοχής στις οποτεδήποτε πληρωμές του ΛΑΓΗΕ Α.Ε., αφού υποχρεούνται, ως εταιρεία ο ΛΑΓΗΕ ανήκουσα 100% στο Ελληνικό Δημόσιο, να διατηρούν εν ισχύ φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα δημιουργούμενης έτσι μίας εξόχως ασφυκτικής και αδίκως τιμωρητικής κατάστασης γι' αυτούς.

Επειδή θεωρούμε πως ευλόγως αντιλαμβάνεστε τον παραλογισμό και την επικινδυνότητα της κατάστασης αυτής, ζητούμε τις επείγουσες ενέργειες σας προς την κατεύθυνση της άμεσης δυνατότητας συμψηφισμού τουλάχιστον του ΦΠΑ. Η παρούσα μάλιστα συγκυρία όπου τέλος Ιανουαρίου χιλιάδες παραγωγών με β΄ κατηγορίας βιβλία θα χρειαστεί να καταβάλλουν ΦΠΑ για όλο το δ΄ τρίμηνο 2013, καθιστά το πρόβλημα ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΟΞΥ».

 

«Παρακολούθηση φορολογικών και ασφαλιστικών ενημεροτήτων παραγωγών»

Αξιότιμε κε Πρόεδρε

Έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα σε σημαντικό βαθμό παραγωγοί να μην πληρώνονται ενώ διαθέτουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, την οποία μάλιστα από το υστέρημα τους εξασφάλισαν λόγω των αθεράπευτα ληξιπρόθεσμων για 6 μήνες οφειλών σας. Το γεγονός αυτό πιθανόν οφείλετε σε μη έγκαιρη καταχώρηση τους στο σύστημα αναλόγως και του τρόπου αποστολής τους, ενδεχομένως όμως και σε ανθρώπινο λάθος εκατέρωθεν.

Με στόχο την εξάλειψη κάθε δυσμενούς τέτοιου παράγοντα προτείνουμε στην ιστοσελίδα σας, στην κωδικοποιημένη ειδική μερίδα του κάθε παραγωγού όπου αναρτώνται τα μηνιαία εκκαθαριστικά σημειώματα, να εμφανίζεται και το διάστημα μέχρι του πότε είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερος ο παραγωγός με βάση τις καταχωρήσεις στο σύστημα σας. Έτσι ο παραγωγός θα έχει άμεση εποπτεία του κατά πόσον η ενημερότητα του παραλείφθηκε/καταχωρήθηκε εμπρόθεσμα και θα μπορεί εγκαίρως να παρεμβαίνει διορθωτικά.

Παρακαλούμε για τις ενέργειες σας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v