Αέριο: Συμφωνία ΤΑΡ με ελληνοβουλγαρικό αγωγό

Εχθές υπεγράφη συμφωνία συνεργασίας για τη διερεύνηση της δυνατότητας διασύνδεσης των δύο αγωγών στο ύψος της Κομοτηνής. Μέσω της διασύνδεσης θα μπορεί να τροφοδοτείται η αγορά της Βουλγαρίας με ποσότητες φυσικού αερίου προέλευσης Αζερμπαϊτζάν.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Αέριο: Συμφωνία ΤΑΡ με ελληνοβουλγαρικό αγωγό

Το πρώτο βήμα για την πώληση φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν στις χώρες της ΝΑ. Ευρώπης έγινε με την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των εταιρειών που διαχειρίζονται τους αγωγούς φυσικού αερίου ΤΑΡ και τον ελληνοβουλγαρικό ICGB.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας του ΤΑΡ, εχθές υπεγράφη συμφωνία συνεργασίας για τη διερεύνηση της δυνατότητας διασύνδεσης των δύο αγωγών στο ύψος της Κομοτηνής. Μέσω της διασύνδεσης αυτής, θα μπορεί να τροφοδοτείται η αγορά της Βουλγαρίας με ποσότητες φυσικού αερίου προέλευσης Αζερμπαϊτζάν που θα μεταφέρει ο ΤΑΡ.

Ο σχεδιασμός του ελληνοβουλγαρικού αγωγού προβλέπει κατ' αρχάς διασύνδεση με το εθνικό σύστημα φυσικού αερίου το οποίο διαχειρίζεται ο ΔΕΣΦΑ. Ωστόσο ο έλεγχος του ΔΕΣΦΑ από την αζέρικη Socar, η οποία συμμετέχει επίσης και στον ΤΑΡ, προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση και τη συνεργασία των δύο συστημάτων.

Στην εταιρεία του ελληνοβουλγαρικού αγωγού ICGB συμμετέχουν με ίσα ποσοστά η βουλγαρική κρατική εταιρεία ΒΕΗ (Bulgaria Energy Holding) και η ελληνοϊταλική Poseidon (ΔΕΠΑ-  Edison). Ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός, μήκους περίπου 250 χλμ., θα συνδέει τα δίκτυα των δύο χωρών στα σημεία Κομοτηνή και Stara Zagora. Σχεδιάζεται για αρχική δυναμικότητα 3 δισεκατομμυρίων κ.μ. τον χρόνο, με δυνατότητα επέκτασης στα 5 δισ. κ.μ.

Η κατασκευή του κρίθηκε απαραίτητη μετά τη ρωσοουκρανική κρίση τον χειμώνα του 2009, όταν διεκόπη η τροφοδοσία ρωσικού αερίου σε πολλές χώρες της ΝΑ. Ευρώπης. Εντάσσεται δε σε ένα σύστημα μικρών αγωγών φυσικού αερίου διπλής ροής που άρχισαν να κατασκευάζονται και συνδέουν μεταξύ τους τα δίκτυα της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Μέσω των αγωγών αυτών θα επιδιωχθεί οι χώρες αυτές να περιορίσουν την εξάρτησή τους από τη Ρωσία, και να τροφοδοτούνται με αέριο τρίτων χωρών ή με ποσότητες από υγροποιημένο αέριο.

Για τον λόγο αυτό η Ε.Ε. τους έχει εντάξει σε προγράμματα χρηματοδότησης και τους ενισχύει οικονομικά. Ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός βρίσκεται στην τελική φάση σχεδιασμού και αδειοδοτήσεων, ενώ σε εξέλιξη είναι η διαδικασία χαρακτηρισμού του ως ανεξάρτητου συστήματος φυσικού αερίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v