Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το νέο σχέδιο Σαμαρά για το χρέος

Πώς ο εκλογικός κύκλος στην ΕΕ επηρεάζει την προεδρία. Το εναλλακτικό σενάριο της Αθήνας για το χρέος. Τι επιδιώκει με ορίζοντα τις κάλπες του Μαΐου. Τα «κατεβασμένα ρολά» της Κομισιόν και ο προβληματισμός για τις ελληνικές δυνατότητες.

Το νέο σχέδιο Σαμαρά για το χρέος

Η ελληνική προεδρία αναμένεται να είναι λιτή από όλες τις απόψεις. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς διεμήνυσε όμως ότι θα είναι επιτυχής σε ό,τι κληθεί να διεκπεραιώσει. Παρ' όλα αυτά, η ατζέντα ουσιαστικά δεν είναι γεμάτη, γιατί η προεδρία συμπίπτει με τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο τέλος Μαΐου.

Για τους καλά γνωρίζοντες, η Κομισιόν ήδη βρίσκεται σε «lame duck period», δηλαδή σε προεκλογική εκστρατεία όπου κανείς δεν είναι διατεθειμένος να ρισκάρει, να πάρει αμφιλεγόμενες αποφάσεις ή ακόμα και αποφάσεις που μπορεί να βλάψουν κάποια πολιτική παράταξη. Αντίθετα είναι περίοδος στην οποία θα δούμε πολλά ευχολόγια και αποφάσεις για την ανεργία, την επιχειρηματικότητα και για ό,τι άλλο μπορεί να αποφέρει πολιτικά οφέλη στα ευρωπαϊκά κόμματα.

Τα ελληνικά θέματα

Εκεί που αναμένεται να πληγεί η ελληνική προεδρία από τη «lame duck period» είναι δυστυχώς στα θέματα και στις επιδιώξεις της Ελλάδας.

Τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο κ. Στουρνάρας γνωρίζουν πολύ καλά ότι είναι πολύ δύσκολο να πετύχουν απόφαση για τη μείωση του χρέους πριν από τις ευρωεκλογές, παρ' όσα δηλώνουν δημοσίως.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πηγές του Euro2day.gr, αυτό που επεξεργάζεται το Μαξίμου είναι το εξής: Όταν η Eurostat επικυρώσει τον Απρίλιο την ύπαρξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, να ζητήσει από το Eurogroup μια πολιτική απόφαση-δέσμευση ότι η Ε.Ε. θα προχωρήσει αμέσως μετά τις ευρωεκλογές σε διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε νέα μείωση του ελληνικού χρέους στο πλαίσιο της απόφασης του Νοεμβρίου 2012.

Κατά την κυβέρνηση, μια τέτοια απόφαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, που θα αποδέχεται το πρωτογενές πλεόνασμα και θα φωτογραφίζει την έναρξη των συζητήσεων για τη νέα ρύθμιση του χρέους θα είναι αρκετή ώστε να δώσει την απαραίτητη ώθηση στη Νέα Δημοκρατία εν όψει των ευρωεκλογών. Και αυτό για δύο λόγους:

1. Θα δείχνει ότι με τη σφραγίδα της Ε.Ε. η κυβέρνηση πέτυχε τον δύσκολο στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος και συνεπώς -κατά την κυβέρνηση- την άδεια να χρησιμοποιήσει ένα ποσοστό για κοινωνικές παροχές, διαδικασία που έχει ήδη αρχίσει με την απόφαση για παροχή φθηνότερου ρεύματος τις ημέρες υψηλής ποσότητας αιθαλομίχλης.

2. Θα δείχνει ότι έρχεται νέα μείωση του χρέους, χωρίς η κυβέρνηση να χρειάζεται να «ομολογήσει» ότι ίσως χρειαστεί και τρίτο μνημόνιο. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση δεν θα χρειαστεί να εξηγήσει τις επιμέρους δύσκολες αποφάσεις που θα χρειαστεί να ληφθούν.

Βεβαίως, τα πιο πάνω αφορούν τις ελληνικές επιδιώξεις. Αξιωματούχοι των Βρυξελλών ανέφεραν ότι ακόμα και η πολιτική δέσμευση θα ήταν πολύ δύσκολη πριν από τις ευρωεκλογές γιατί κάτι τέτοιο ίσως προκαλούσε μεγάλες αντιδράσεις σε μερίδα χωρών, ειδικά του Βορρά, σε μια περίοδο όπου κυριαρχεί ο φόβος για την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών.

Τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από το Βερολίνο διαμηνύεται ότι οι αποφάσεις για την Ελλάδα που θα αφορούν το χρέος αλλά και το τρίτο δάνειο θα έρθουν προς το τέλος του 2014.

Άλλωστε τόσο ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν όσο και ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναλαμβάνουν τον Νοέμβριο του 2014. Έναν μήνα μετά θα αναλάβει και ο νέος -μόνιμος πλέον - πρόεδρος του Eurogroup...

Προβληματισμοί για την προεδρία

Εν τω μεταξύ ένα από τα θέματα που έπεσε θύμα αυτής της περιόδου αδράνειας στις Βρυξέλλες ήταν το αίτημα του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να προχωρήσει η Κομισιόν σε διαδικασία παράβασης της συνθήκης της Ε.Ε. (Infringement process) κατά της κυπριακής κυβέρνησης για παρέμβαση στο ανεξάρτητο έργο της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Το γράμμα -σε πολύ σκληρή γραμμή- στάλθηκε στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και στον επίτροπο Όλι Ρεν, την 1η Νοεμβρίου 2013, όμως από τότε μπήκε το συρτάρι για μετά τις ευρωεκλογές.

Έτσι λοιπόν, το μόνο κρίσιμο θέμα που θα κληθεί να διεκπεραιώσει η ελληνική προεδρία είναι το αγκάθι της τραπεζικής ένωσης, που πρέπει να κλείσει μέχρι τις ευρωεκλογές.

Σε κάθε περίπτωση, πηγές από τις Βρυξέλλες υπενθυμίζουν ότι από τότε που δημιουργήθηκε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι προεδρίες έχασαν την ισχύ τους, καθώς όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται στις Βρυξέλλες με κύριο μεσολαβητή τον Χέρμαν Βαν Ρομπέι. Τόσο ο πρωθυπουργός, όμως, όσο και ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να σταθούν στο ύψος τους ως επικεφαλής, ασχέτως εάν η διαπραγμάτευση δεν θα είναι στα χέρια τους.

Αυτό βέβαια που ανησυχεί τις Βρυξέλλες είναι το θέμα της διεκπεραίωσης της γραφειοκρατίας της προεδρίας καθώς η ελληνική προεδρία θα λειτουργεί με μόλις 160 υπαλλήλους και θα έχει ένα πολύ μεγάλο όγκο εγγράφων να διαχειριστεί και 27 διαφορετικές γλώσσες.

Το έτερο μείζον ζήτημα είναι η κάλυψη της προεδρίας από τον τηλεοπτικό φορέα της ΝΕΡΙΤ, παρά τις διαβεβαιώσεις από τη δική μας πλευρά ότι όλα βαίνουν καλώς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v