Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα 61,4 δισ. τα ληξιπρόθεσμα τον Νοέμβριο

Το υπουργείο Οικονομικών κατάφερε με ρυθμίσεις και απειλές κατασχέσεων να εισπράξει περισσότερα από 2,8 δισ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα. Ωστόσο το Νοέμβριο τελικά προστέθηκαν "φρέσκα" ληξιπρόθεσμα χρέη 1 δισ. ευρώ.

Στα 61,4 δισ. τα ληξιπρόθεσμα τον Νοέμβριο
«Φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη 1 δισ. ευρώ προστέθηκαν τον Νοέμβριο στα βερεσέ της Εφορίας με αποτέλεσμα οι συνολικές ληξιπρόθεσμες φορο-οφειλές να φτάνουν πλέον τα 61,4 δισ. ευρώ.

Παράλληλα όμως, όμως προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, το υπουργείο Οικονομικών κατάφερε με ρυθμίσεις και απειλές κατασχέσεων να εισπράξει περισσότερα από 2,8 δισ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα, ενώ φαίνεται να θέλει δουλειά πολύ για να πάρει πραγματικά μπροστά η Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης.

Από τα 1,184 δισ. ευρώ βεβαιωμένους φόρους και πρόστιμα κατόπιν φορολογικών ελέγχων οι εισπράξεις είναι μόλις 12,7 εκατ. ευρώ από την Υπηρεσία Εσωτερικής Επαναξέτασης.

Πρόκειται επί της ουσίας για την Υπηρεσία που αντικατέστησε την «αμαρτωλή» Επιτροπή του άρθρου 70, για τη διοικητική επίλυση φορολογικών διαφορών υποθέσεων πάνω από 300.000 ευρώ.

Στην πρώτη Επιτροπή όσοι προσέφευγαν δεν χρειαζόταν να καταβάλλουν δεκάρα τσακιστή για την εξωδικαστική επίλυση της διαφοράς τους με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου Οικονομικών και έτσι είχε εξελιχθεί σε έναν θύλακα νόμιμης φοροαποφυγής.

Οι βεβαιωθέντες φόροι και πρόστιμα είχαν φτάσει να ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ, οι υποθέσεις όλο αναβάλλονταν για διάφορους λόγους και οι φορο-παραβάτες έμεναν στο απυρόβλητο.

Στη δεύτερη, την ΥΕΕ, απαιτείται η καταβολή του 50% των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων, μετά τις νομοθετικές αλλαγές που επήλθαν από το περασμένο καλοκαίρι.

Έτσι, από μηδενικές εισπράξεις από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο (με εξαίρεση δύο μήνες τον Μάιο οπότε εισπράχθηκαν 1,2 εκατ. ευρώ και τον Ιούλιο 300 χιλιάδες ευρώ) εισπράχθηκαν τον Νοέμβριο τα πρώτα λεφτά.μικροποσά, μπροστά στο μέγεθος των υποθέσεων που εξετάζονται αλλά κάτι άρχισε να κινείται.

Οι εισπράξεις Νοεμβρίου έφτασαν τα 10,9 εκατ. ευρώ και συνολικά στο εντεκάμηνο τα 12,7 εκατ. ευρώ . Το πρόβλημα είναι ότι σε δύο υπηρεσίες έχουν παραπεμφθεί από τις αρχές του 2013 έως το Νοέμβριο 35 υποθέσεις, με συνολικό ύψος καταλογισθέντων φόρων και προστίμων 1,184 δις ευρώ . Με αυτά τα δεδομένα οι πρώτες εισπράξεις είναι σταγόνα στον ωκεανό.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v