Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Παίζει» σιωπηλή παράταση για κλειδάριθμο

Τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι φορολογούμενοι να δεν παραλάβουν τον νέο κλειδάριθμο. Έρχονται προσαυξήσεις για όσους δεν πληρώσουν τυχόν δόσεις για φόρο εισοδήματος ή ΦΑΠ.

«Παίζει» σιωπηλή παράταση για κλειδάριθμο

Σε σιωπηρή παράταση για την παραλαβή νέων κλειδαρίθμων από τις Δ.Ο.Υ προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών, την ώρα που χιλιάδες φορολογούμενοι στοιβάζονται και σήμερα σε ατελείωτες ουρές τις εφορίες.

Η παράταση για τον κλειδάριθμο, είναι η τρίτη κατά σειρά, με την πρώτη να λήγει εδώ και περίπου δύο χρόνια, στερώντας την όποια δικαιολογία σε όσους διαμαρτύρονται για την ταλαιπωρία.

Από τους 900.000 υπόχρεους σε παραλαβή νέων κλειδαρίθμων εκτιμάται πως παραπάνω από τους μισούς, μέχρι σήμερα δεν έχουν προσέλθει στο τμήμα Μητρώου των Δ.Ο.Υ.

Όσοι δεν λάβουν εγκαίρως τους νέους κλειδαρίθμους, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να υποστούν κανένα οικονομικό πρόστιμο. Δεν θα μπορούν, όμως, να μπουν στο σύστημα taxis, για οποιαδήποτε φορολογική τους υποχρέωση και θα πρέπει να υποβάλλουν νέα αίτηση για τη λήψη νέων κλειδαρίθμων.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκτιμάται πως αρκετές χιλιάδες φορολογουμένων δεν θα προσέλθουν καθόλου στις Δ.Ο.Υ καθώς οι κλειδάριθμοι που διαθέτουν, είτε δεν χρησιμοποιούνται πια (π.χ λόγω θανάτου) ή αντιστοιχούν σε «μαϊμού» ΑΦΜ.

Οι φορολογούμενοι πάντως θα πρέπει να έχουν υπόψη ότι οι Δ.Ο.Υ θα παραμείνουν κλειστές την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή προκειμένου να γίνει προσαρμογή των συστημάτων τους στις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών που ενεργοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου. Επομένως αν σκοπεύουν να πάνε στην εφορία τους για κλειδάριθμο από το νέο έτος, θα πρέπει να το σκεφτούν για μετά τα Φώτα.

Σε αντιδιαστολή με τον κλειδάριθμο, όσοι δεν πληρώσουν σήμερα τυχόν δόσεις για φόρο εισοδήματος ή ΦΑΠ, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι από την 1η Ιανουαρίου θα αρχίσει να μπαίνει μηνιαίος τόκος στην ληξιπρόθεσμη οφειλή τους (το επιτόκιο δεν έχει ακόμα καθοριστεί αλλά προβλέπεται και θα υπάρξει σχετική απόφαση εντός των ημερών) και μετά την πάροδο διμήνου έρχεται πρόστιμο 10%.

Στο μέτωπο των τελών κυκλοφορίας, όπου το μεσημέρι αναμένεται να ξεκαθαρίσει οριστικά αν θα υπάρξει ή όχι παράταση, εκπρόθεσμη πληρωμή συνεπάγεται διπλασιασμό των οφειλόμενων τελών.

Μέχρι χθες πάντως, περίπου 1,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι δεν είχαν πληρώσει για τα τέλη κυκλοφορίας ενώ οι καταθέσεις πινακίδων αναμένεται να ξεπεράσουν τις 100.000.

Από την πλευρά του ο Χ. Θεοχάρης δήλωσε πως δεν υπάρχει λόγος να δοθεί παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας.

Επεσήμανε ότι σε τεχνικό επίπεδο, δεν υπάρχει κανένας λόγος για παράταση, σημειώνοντας όμως πως αυτό εκφεύγει της δικής του αρμοδιότητας. 

Οι εφορίες πάντως λειτουργούν και μετά τις 12:00 ενώ εφαρμόζεται μια διαφορετική μεθοδολογία για την κατάθεση πινακίδων προκειμένου να εξυπηρετηθούν όλοι όσοι σήμερα πήγαν στις εφορίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v