Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γενναίες εκπτώσεις στο ηλεκτρικό λόγω... αιθαλομίχλης

Σε σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ εξετάστηκαν νέα κίνητρα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης. Μεταξύ αυτών η μείωση του κόστους ρεύματος όταν παρατηρείται αυξημένη αιθαλομίχλη.

Γενναίες εκπτώσεις στο ηλεκτρικό λόγω... αιθαλομίχλης

Γενναία έκπτωση στο κόστος ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της χώρας όπου εμφανίζεται το φαινόμενο της αιθαλομίχλης θα ανακοινώσει αύριο η κυβέρνηση προκειμένου να αμβλύνει τις εντυπώσεις και τις σοβαρές επιπτώσεις τόσο σε επίπεδο κοινωνίας, όσο και σε επίπεδο περιβάλλοντος. 

Αυτή η επιδότηση.... αιθαλομίχλης συζητήθηκε σε ευρεία σύσκεψη του υπουργείο Οικονομικών υπό τον Γιάννη Στουρνάρα με συμμετοχή των κκ Σταϊκούρα, Μαυραγάνη, Θεοχάρη, Μανιάτη αλλά και του επικεφαλής της ΔΕΗ Αρ. Ζερβού.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στην συνέχεια ότι εξετάζονται διάφορα εναλλακτικά σενάρια για την ενίσχυση των ευπαθέστερων κοινωνικών ομάδων, και το κόστος θα καλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού.

Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός του 2013 αναμένεται να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 812 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με δέσμευση που έχει περιληφθεί στο Μνημόνιο η ελληνική πλευρά έχει τη διακριτική ευχέρεια να χρησιμοποιήσει το 70% του ποσού (σ.σ. δεδομένου ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ήταν μηδέν) με τρόπο που η ίδια κρίνει.

Οι κυβερνητικές αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα.

ΠΑΣΟΚ: Να υιοθετηθούν οι προτάσεις μας 

Το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενο στα όσα ανακοινώθηκαν μετά τη σημερινή συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για την αντιμετώπιση του προβλήματος της αιθαλομίχλης, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

"Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί απολύτως αναγκαία την άμεση υιοθέτηση και εφαρμογή της πρότασής του για σοβαρή έκπτωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά χαμηλής και μέσης κατανάλωσης που δεν υπάγονται στο κοινωνικό τιμολόγιο, ώστε να έχουν κίνητρο να χρησιμοποιούν ηλεκτρικά θερμαντικά μέσα, όπως αυτή είχε παρουσιαστεί σε σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου στις 26 Δεκεμβρίου.

Το πρόβλημα της αιθαλομίχλης παραμένει οξύ και είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων που πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα. Γι αυτό πρέπει να γίνουν αποδεκτές και οι υπόλοιπες προτάσεις που έχουμε καταθέσει και πιο συγκεκριμένα:

1. Η άμεση εφαρμογή ενός συστήματος «χρονοθυρίδας» μέσα στην όποια θα είναι εφικτή, σε καθορισμένα σημεία, η προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης αυστηρά για οικιακή χρήση με μειωμένο ΕΦΚ, αντί της καταβολής επιδόματος θέρμανσης, χωρίς κίνδυνο τροφοδότησης του λαθρεμπορίου και χωρίς ουσιαστικά πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος.

2. Η επιτάχυνση της καταβολής του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους ώστε να ενισχυθεί η αξιοπιστία του συστήματος.

Υπάρχει, σημειώνει το ΠΑΣΟΚ, επιπλέον η διάσταση της κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης για όσους μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της δύσκολης περιόδου που διανύουμε. Συνεπώς, όσα σπίτια δεν έχουν οικονομικό λόγο να χρησιμοποιούν ξύλο ή πέλετ για θέρμανση και διαθέτουν θερμαντικά μέσα με ηλεκτρικό ρεύμα ή πετρέλαιο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να επιλέγουν τις κρίσιμες ημέρες του φαινομένου της αιθαλομίχλης τα μέσα αυτά, για περιβαλλοντικούς λόγους που αφορούν όλη την κοινωνία".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v