Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα εντάλματα σύλληψης για τις μίζες

Ο Δ. Παπαχρήστος εκπρόσωπος γερμανικής εταιρείας την επίμαχη περίοδο συνελήφθει κατόπιν εντολών της Ελένης Ράικου. Ποιες είναι οι επίμαχες υποθέσεις. «Ωριμάζουν» και νέες δικογραφίες για τα εξοπλιστικά.

Νέα εντάλματα σύλληψης για τις μίζες

Εντάλματα σύλληψης σε βάρος προσώπων που κατονόμασε ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών Αντώνης Κάντας εξέδωσε ο ανακριτής Διαφθοράς Γαβριήλ Μάλλης.

O δικαστικός λειτουργός σε συνεργασία με την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου ζήτησε τη σύλληψη τουλάχιστον δυο εμπλεκομένων στην υπόθεση των παράνομων αμοιβών που ομολόγησε ότι έλαβε για προμήθειες του ΥΠΕΘΑ, ο κ. Κάντας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας εκ των συλληφθέντων είναι ο επιχειρηματίας Δ. Παπαχρήστος, εκπρόσωπος της εταιρείας WEGMANN την περίοδο που τον αναφέρει ο Κάντας στην απολογία του. Ο Δ. Παπαχρήστης συνελήφθη το πρωί κοντά στο σπίτι του. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δ. Παπαχρήστος κατηγορείται για ενεργητική και παθητική δωροδοκία εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου, για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και λοιπά αδικήματα, ενώ είχε πει ότι θα παρουσιαστεί αυτοβούλως στους εισαγγελείς προκειμένου να καταθέσει.

Οι δικογραφίες 

Οι εξελίξεις έτρεξαν από τη στιγμή που στον ανακριτή διαφθοράς Γ. Μαλλή διαβιβάστηκαν αντίγραφα της απολογίας (αρχικής και συμπληρωματικής) του Α. Κάντα στην εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς Ελένη Ράικου. Στην απολογία, υπενθυμίζεται ότι αναφέρονται σειρά εξοπλιστικών που συνδέονται με μίζες για τα περισσότερα από τα οποία ήδη διενεργούνται έρευνες.

Τα στοιχεία σχετίζονται με δυο δικογραφίες που εκκρεμούσαν στο στάδιο της προκαταρκτικής και ειδικότερα:

1. Για την προμήθεια 24 αυτοκινούμενων πυροβόλων PZH2000 και λοιπού περιφερειακού υλικού για την οποία υπεγράφη στις 5/7/2001 επί θητείας Τσοχατζόπουλου στο ΥΕΘΑ η 017Α/2001 σύμβαση μεταξύ δημοσίου και εταιρίας KRAUUS - MAFFEI WEGMANN έναντι τιμήματος ύψους 195.709.774 εκατ. ευρώ.

2. Για την προμήθεια 54 συστημάτων K/B STINGER επί οχήματος και του αναγκαίου εξοπλισμού και ανταλλακτικών αρχικής υποστήριξης για την οποία υπεγράφη στις 3/8/2000 επί Άκη σύμβαση (030Α/2000) μεταξύ του δημοσίου και της εταιρίας STN ATLAS ELEKTRONIK έναντι τιμήματος 142.731.079 ευρώ.

Η απολογία Κάντα ήρθε τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η προκαταρκτική εξέταση και υποβλήθηκαν πορίσματα από τους επίκουρους εισαγγελείς διαφθοράς κ. Ελευθεριάνο και κα Παπανδρέου. Ετσι, κατόπιν εντολής της εισαγγελέα διαφθοράς Ελένης Ράικου, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για ενεργητική δωροδοκία κατά του δημοσίου, παθητική δωροδοκία κατά του δημοσίου και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Η 2η δικογραφία λόγω απολύτου συναφείας χρεώθηκε στον ανακριτή διαφθοράς Γ. Μαλλή και η 1η δικογραφία στον ανακριτή διαφθοράς Σπ. Γεωργουλέα. Για τα υπόλοιπα εξοπλιστικά προγράμματα οι ήδη σχηματισθήσες δικογραφίες, οι οποίες είναι πάνω από δέκα, βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.

Να σημειωθεί ότι για την 1η δικογραφία ήδη είχαν ανοιχτεί τραπεζικοί λογαριασμοί και είχαν επιβεβαιωθεί οι μίζες πριν την απολογία Κάντα. Για τη 2η δικογραφία προέκυψαν πολλά στοιχεία από τις έρευνες για την υπόθεση των υποβρυχίων.

Να σημειωθεί τέλος, ότι συνεχείς είναι οι επαφές της κ. Ράικου με την εισαγγελέα διαφθοράς της Γερμανίας και ανταλλάσσουν συνεχώς στοιχεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v