Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάντας: Αναλαμβάνω τις ευθύνες μου

Ο κατηγορούμενος για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος αποκάλυψε τις διαδρομές μιζών εκατομμυρίων που δόθηκαν για δέκα εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ κατονόμασε οκτώ πρόσωπα. Σοκαριστικές λεπτομέρειες για τις μίζες.

Κάντας: Αναλαμβάνω τις ευθύνες μου

Πακτωλό χρημάτων ο οποίος διακινήθηκε ως μίζα γύρω από τα εξοπλιστικά προγράμματα περιέγραψε ο Αντώνης Κάντας στην απολογία του η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα μετά από τέσσερις ημέρες.

«Πήρα τόσες πολλές μίζες που δεν τις θυμάμαι όλες», φέρεται να απάντησε στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις των ανακριτών Γ. Μαλλή και Γ. Σταυρόπουλου οι οποίοι προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τις διαδρομές του μαύρου χρήματος και να εντοπίσουν τους.... παραλήπτες.

Ο Αντώνης Κάντας, μάλιστα στην προσπάθειά του να «πείσει» τους ανακριτές για την αλήθεια των ισχυρισμών του, τους περιέγραψε περιστατικό όπου σακβουαγιάζ με 600.000 ευρώ «ξεχάστηκε» στο γραφείο του στο ΥΠΕΘΑ και εν συνεχεία του προσφέρθηκε ως «δώρο».

Οπως είπε κάποια στιγμή πήγε στο γραφείο του ένας αντιπρόσωπος εταιρίας προμήθειας εξοπλιστικών προγραμμάτων, φεύγοντας άφησε πίσω του ένα... σακβουαγιαζ. Ο Α. Κάντας τον πήρε τηλέφωνο για να του πει για την ξεχασμένη τσάντα και τότε εκείνος του είπε «είναι για σένα». Όταν το άνοιξε είπε ότι περιείχε 600.000 ευρώ!

Τα πρόσωπα και τα προγράμματα

Ο Αντώνης Κάντας κατά την πολυήμερη απολογία του έχει κατονομάσει στους ανακριτές συγκεκριμένα πρόσωπα, επιχειρηματίες, στελέχη του ΥΠΕΘΑ, αλλά και πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στη ροή του "μαύρου χρήματος".

Ο ίδιος, ενώπιον των ανακριτών μίλησε για ένα πρόσωπο το οποίο, όπως είπε, έπαιξε «καταλυτικό ρόλο» στην διακίνηση του μαύρου χρήματος. Πρόκειται για απόστρατο αξιωματικό, αντιπρόσωπο γερμανικής εταιρίας από τον οποίο ο Αντώνης Κάντας ομολόγησε ότι έλαβε μίζα 1,5 εκατομμύριο ευρώ για δύο εξοπλιστικά προγράμματα.

Επιπλέον, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών παραδέχθηκε ότι δωροδοκήθηκε με 1,7 εκατ. ευρώ για την προμήθεια του εξοπλιστικού προγράμματος Λέοπαρντ. Πρόκειται για μία από τις τρεις συμβάσεις που μαζί με τα Κορνετ και τα υποβρύχια υλοποιήθηκαν επί Ακη Τσοχατζόπουλου και είτε υπεγράφησαν, είτε συνεχίστηκαν ως option επί Γιάννου Παπαντωνίου.

Παράλληλα, ο Α. Κάντας φέρεται να έδωσε στους ανακριτές Μαλλή και Σταυρόπουλο στοιχεία για αναρίθμητους τραπεζικούς λογαριασμούς σε επτά ελβετικές τράπεζες.

Συνολικά, στις τέσσερις ημέρες της απολογίας του φέρεται να μίλησε για 10 πρόσωπα (οκτώ αντιπροσώπους και δύο χρηματιστές) και 10 συμβάσεις γύρω από τις οποίες στήθηκε το «πάρτι των εκατομμυρίων». Από τις επίμαχες συμβάσεις μόνο μία βρίσκεται στην ανάκριση, αυτή που αφορά την αγορά των υποβρυχίων. Οι υπόλοιπες βρίσκονται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης. Τέλος κατονόμασε τα ίδια πρόσωπα και τις ίδιες εταιρίες διακίνησης μαύρου χρήματος με την υπόθεση της Siemens.

Ο Α. Κάντας ανέλαβε την πλήρη ευθύνη των πράξεών του. Χαρακτηριστικά μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του ο κ. Κάντας φέρεται να δήλωσε ότι «με πλήρη συνείδηση των συνεπειών των πράξεών μου, αναλαμβάνω τις ευθύνες που μου αναλογούν και είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω τον νόμο».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v