«Μπλόκο» στην τοποθέτηση μελών του ΤΧΣ στις τράπεζες

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θεωρεί ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων και για τον λόγο αυτό λέει "όχι" στην τοποθέτηση στο διοικητικό συμβούλιο των συστημικών τραπεζών μελών του Δ.Σ. του ΤΧΣ. Το σκεπτικό.

«Μπλόκο» στην τοποθέτηση μελών του ΤΧΣ στις τράπεζες

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού μπλόκαρε την τοποθέτηση των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΤΧΣ στο διοικητικό συμβούλιο των συστημικών τραπεζών, θεωρώντας ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, σύμφωνα με την «Καθημερινή».

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, από την πρώτη στιγμή η απόφαση είχε προκαλέσει πολλές αιτιάσεις για τον ανορθόδοξο χαρακτήρα της καθώς τα επιτελικά στελέχη του Ταμείου θα μετείχαν απευθείας στα Δ.Σ. των τραπεζών που εποπτεύουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν ενημέρωσε επισήμως το ΤΧΣ, αλλά διεμήνυσε πως οι σχεδιαζόμενες αλλαγές δεν θα λάβουν την έγκρισή της.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Επιτροπής Ανταγωνισμού, μέχρι τώρα υπήρχε ένας εκπρόσωπος του ΤΧΣ σε κάθε τράπεζα, ο οποίος είχε μόνο εικόνα για το τι συμβαίνει στην τράπεζα όπου μετείχε.

Την εικόνα αυτή μετέφερε στην εκτελεστική επιτροπή του ΤΧΣ. Με την αντικατάσταση από τα εκτελεστικά μέλη το νέο μέλος θα μετείχε σε ένα πιστωτικό ίδρυμα γνωρίζοντας όλες τις ευαίσθητες πληροφορίες και για τα άλλα.

Έτσι ο διακριτός ρόλος μεταξύ εκπροσώπων και εκτελεστικής επιτροπής χάνεται, δημιουργώντας ζητήματα σύγκρουσης συμφερόντων.

Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Δεκεμβρίου το ΤΧΣ ανακοίνωσε ότι αποφάσισε την αντικατάσταση των εκπροσώπων του στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών από τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής και τον οικονομικό διευθυντή του ΤΧΣ.

Η αντικατάσταση, όπως αναφερόταν στην ανακοίνωση γίνεται στο πλαίσιο της περαιτέρω ενίσχυσης της άμεσης επικοινωνίας και συνεργασίας με τις διοικήσεις των τραπεζών και με γνώμονα την αποτελεσματική διαχείριση των θεμάτων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του ΤΧΣ, σύμφωνα με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο.

Το ΤΧΣ επισήμανε ότι τα ανωτέρω ορισθέντα πρόσωπα δεν θα λαμβάνουν επιπρόσθετη αμοιβή από το ΤΧΣ ή τις τράπεζες για τη συμμετοχή τους στα διοικητικά συμβούλια και τις επιτροπές των τραπεζών. Η απόφαση αντικατάστασης θα υλοποιηθεί κατά την προσεχή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου εκάστης τράπεζας, κατέληγε η ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v