Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παράταση ζωής έως Σεπτέμβριο του 2014 για ΟΔΙΕ

Παρατάθηκε έως το Σεπτέμβριο με διάταξη στο σχέδιο νόμου για πλειστηριασμούς η ζωή του ΟΔΙΕ. Για κίνδυνο λουκέτου προειδοποιούσαν οι ιπποδρομιακοί φορείς. Ζητούν άμεση προώθηση απαιτούμενων ρυθμίσεων για την ιδιωτικοποίηση.

Παράταση ζωής έως Σεπτέμβριο του 2014 για ΟΔΙΕ

Με διάταξη που εντάχθηκε στο αποψινό σχέδιο νόμου για τους πλειστηριασμούς δίνεται παράταση ζωής μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014 στον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ).

Το μεσημέρι οι σύλλογοι αναβατών, ιδιοκτητών αλόγων, κλπ, είχαν ανακοινώσει πως με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα ο ΟΔΙΕ έπρεπε να κλείσει στις 24 Ιανουαρίου.

Οι φορείς ζητούν άμεση προώθηση των νομοθετικών πρωτοβουλιών ώστε να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του οργανισμού. Στο διαγωνισμό του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) για το ιπποδρομιακό στοίχημα έχουν κατατεθεί δύο προσφορές, από τη γαλλική PMU και την κοινοπραξία της Intralot με τον Ιππόδρομο της Αργεντινής.

Οι φορείς του Ιπποδρόμου υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχουν προχωρήσει στις νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουν ζητήσει οι δύο υποψήφιοι ώστε να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός. Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι ζητούν αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος για τους ιδιοκτήτες δρομώνων ίππων, καθώς και τη διατήρηση της ελληνικής ιπποδρομιακής δραστηριότητας. Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως περίπου 3.000 οικογένειες συνδέονται σήμερα με διάφορους τρόπους με τη λειτουργία του ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο.

Με ρύθμιση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου οι ιδιοκτήτες δρομώνων ίππων υποχρεώθηκαν από το 2010 να τηρούν βιβλία και να ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ. Ετσι πολλοί ερασιτέχνες ιδιοκτήτες αλόγων αποσύρθηκαν με αποτέλεσμα να απαξιωθούν περαιτέρω οι ιπποδρομίες, όπως υποστηρίζουν οι σύλλογοι του ιπποδρόμου. Σήμερα υπάρχουν μόνο 60 ιδιοκτήτες όταν το 2010 ήταν 210. Οι εκπρόσωποί τους υποστηρίζουν πως στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης στηρίζονται οι ερασιτέχνες ιδιοκτήτες ακόμα και με φορολογικά κίνητρα.

Γι' αυτό ζητούν κατάργηση της ρύθμισης Παπακωνσταντίνου. Επιπλέον ζητούν δεσμεύσεις πως οι νέοι ιδιοκτήτες θα διεξάγουν ιπποδρομίες στην Ελλάδα και δεν θα πωλούν απλώς δελτία ιπποδρομιακού στοιχήματος με αγώνες από το εξωτερικό. Τόσο το θέμα της φορολογίας των ιδιοκτητών, όσο και το θέμα της διεξαγωγής αγώνων στο Μαρκόπουλο θα ρυθμίζονταν με νομοθετική ρύθμιση που καθυστερεί επί μήνες να κατατεθεί.

Τα έσοδα του ΟΔΙΕ από τα 260.000.000 ευρώ περίπου το 2009, έπεσαν στα 84.000.000 ευρώ το 2012, και με δυσκολία θα αγγίξουν τα 75.000.000 ευρώ φέτος, ενώ οι ζημιές του οργανισμού κυμαίνονται τα τελευταία χρόνια κατά μέσο όρο γύρω στα 25.000.000 ευρώ ετησίως. Οι εκπρόσωποι των φορέων καταλογίζουν προχειρότητα στην κυβέρνηση και στο ΤΑΙΠΕΔ και προειδοποιούν πως θα αντιδράσουν δυναμικά στο ενδεχόμενο λουκέτου στον ΟΔΙΕ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v