Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βαθύ λαρύγγι» για τις μίζες στα εξοπλιστικά ο Α. Κάντας

Το πρώην στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας φέρεται να έδωσε «αποδείξεις και ονόματα» για συνολικά οκτώ αντιπροσώπους εταιρειών που, όπως είπε, του έδωσαν μίζες, για συνολικά δέκα εξοπλιστικά προγράμματα.

«Βαθύ λαρύγγι» για τις μίζες στα εξοπλιστικά ο Α. Κάντας

Πολιτικά πρόσωπα και επιχειρηματίες που εμπλέκονται στον χορό των εκατομμυρίων τα οποία ως δόθηκαν ως μίζες για εξοπλιστικά προγράμματα φέρεται να παρέδωσε στις ανακριτικές αρχές κατά την διάρκεια της απολογίας του ο κατηγορούμενος πρώην διευθυντής εξοπλισμών Αντώνης Κάντας.

Ο Αντώνης Καντας θα συνεχίσει την απολογία του τη Δευτέρα. Σημειώνεται ότι την δεύτερη ημέρα της απολογίας του κρίθηκε προφυλακιστέος λόγω παρέλευσης της πενθήμερης προθεσμίας από την σύλληψή του.

Το πρώην στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο οποίος κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, φέρεται να έδωσε «αποδείξεις και ονόματα» για συνολικά οκτώ αντιπροσώπους εταιρειών που, όπως είπε, του έδωσαν μίζες, για συνολικά δέκα εξοπλιστικά προγράμματα.

Ως προς την εμπλοκή πολιτικών προσώπων ο ίδιος φέρεται να επεσήμανε στους ανακριτές ότι δεν διαθέτει συγκεκριμένα στοιχεία αλλά όπως είπε: «θεωρώ απίθανο, εφόσον πληρωνόμουν εγώ, να μην πληρώνονταν οι από πάνω και οι από κάτω, δηλαδή υπουργοί, διευθυντές εξοπλισμών, μέλη επιτροπών αξιολόγησης που πρότειναν τα εξοπλιστικά προγράμματα».

Εκτιμήσεις δικαστικών κύκλων αναφέρουν ότι τα ονόματα που έδωσε φωτογραφίζουν γνωστά πολιτικά πρόσωπα και έλληνες επιχειρηματίες που ασχολούνται με εξοπλιστικά προγράμματα αλλά απαιτείται διασταύρωση, άνοιγμα λογαριασμών και μεγάλη προσοχή στα λεγόμενά του καθώς «ο άνθρωπος είναι κατηγορούμενος, μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Αυτά που λέει όμως πρέπει να διασταυρωθούν απολύτως».

Θα πρέπει να σημειωθεί οτι ο Αντωνης Καντας διετέλεσε γενικός διευθυντής εξοπλισμών επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου, ενώ την ίδια περίοδο γενικός γραμματέας εξοπλισμών ήταν ο Ι. Σμπώκος. Για λίγο η θητεία του συνέπεσε και με την θητεία του Γιάννου Παπαντωνίου, ωστόσο όπως φέρεται να είπε στον ειδικό ανακριτή Γ. Μαλλή, ο κ. Παπαντωνίου τον είχε «παγώσει».

Απολογούμενος στον ανακριτή για τρείς συνεχόμενες ημέρες ο Αντώνης Κάντας φέρεται να αποκάλυψε ότι ο ίδιος χρησιμοποιούσε 10 off shore εταιρίες τις οποίες είχε δημιουργήσει με τη βοήθεια ενός δικηγόρου, τον οποίο κατονόμασε.

Παράλληλα, όπως επεσήμανε και ο δικηγόρος του έχει ξεκινήσει όλες τις διαδικασίες για να επιστραφούν στο Δημόσιο οι μίζες που αποδέχεται ότι έλαβε και αγγίζουν τα 16 εκατομμύρια δολάρια. Απώτερος στόχος της κίνησης αυτής είναι η ευνοϊκότερη ποινική του μεταχείριση.

Η εμπλοκή του Αντώνη Κάντα στην υπόθεση προέκυψε μετά τον εντοπισμό από την Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος 14 εκατομμυρίων δολαρίων σε λογαριασμό του στην Σιγκαπούρη. Εν συνεχεία ο ίδιος ο κατηγορούμενος, αποκάλυψε την ύπαρξη δυο ακόμη λογαριασμών σε Σιγκαπούρη και Ελβετία, στους οποίους βρίσκονται κατατεθειμένα περί τα 2 εκατομμύρια δολάρια.

Σχολιάζοντας τα νέα δεδομένα που προκύπτουν μετά την απόφαση του Αντώνη Κάντα "να λύσει την σιωπή του" δικαστικές πηγές επισήμαιναν ότι τα νέα στοιχεία μπορεί να οδηγήσουν σε εκπλήξεις αφού η εμπειρία στην διερεύνηση υποθέσεων "μεγάλου βεληνεκούς" έχει αποδείξει ότι οι αποκαλύψεις ξεκινούν όταν οι αρχές εντοπίζουν τις διαδρομές του "μαύρου χρήματος".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v