Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μείωση κόκκινων δανείων βλέπουν οι τράπεζες

Θετικά αποτιμούν τη ρύθμιση για την προστασία α' κατοικίας τραπεζικά στελέχη. Σημειώνουν ότι δημιουργούνται προϋποθέσεις να αποκαλυφθούν όσοι μπορούν, αλλά δεν πληρώνουν. Βλέπουν μείωση «κόκκινων» δανείων. Δηλώνουν έτοιμοι και για επιπλέον διευκολύνσεις.

Μείωση κόκκινων δανείων βλέπουν οι τράπεζες

Με ικανοποίηση υποδέχτηκαν τραπεζικά στελέχη το σχέδιο νόμου που προωθεί η κυβέρνηση για τους πλειστηριασμούς.

«Βοηθάει σε μεγάλο βαθμό στην εξυγίανση των κόκκινων στεγαστικών δανείων και περνάει ξεκάθαρα το μήνυμα κυρίως προς τους επιτήδειους ότι όποιος μπορεί και δεν πληρώνει κινδυνεύει να χάσει και το σπίτι του», τονίζει τραπεζικό στέλεχος στο Euro2day.gr.

Σύμφωνα με τις διοικήσεις, το νέο πλαίσιο ξεκαθαρίζει το τοπίο, δεσμεύει τοn πελάτη και δίνει τη δυνατότητα στο τραπεζικό σύστημα να θωρακίσει τα χαρτοφυλάκια των στεγαστικών δανείων. Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει και στη μείωση του δείκτη των καθυστερούμενων δανείων στη στεγαστική πίστη.

Όπως εξηγούν, από τη στιγμή που ο νόμος υποχρεώνει και δεσμεύει τους κατόχους των στεγαστικών δανείων να πληρώνουν συγκεκριμένη μηνιαία δόση, κλιμακωτά βάσei των ετήσιων εισοδημάτων τους, τα δάνεια, «κόκκινα» και «προβληματικά», αυτομάτως με την πληρωμή της πρώτης δόσης θα καταστούν εκ νέου «ενήμερα», γεγονός που οδηγεί σε μεγάλο βαθμό στην εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών.

Στη περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν είναι συνεπής στην πληρωμή των μηνιαίων δόσεών του, τότε ανά πάσα στιγμή το ακίνητο μπορεί να τεθεί σε καθεστώς πλειστηριασμού.

«Το μήνυμα που στέλνει ο νόμος είναι ξεκάθαρο και αφορά κυρίως τους επιτήδειους οι οποίοι διαθέτουν περιουσιακή κατάσταση αλλά και εισοδήματα τα οποία τους επιτρέπουν να αποπληρώνουν κανονικά και στην ώρα του το δάνειό τους, ωστόσο μέχρι σήμερα κρύβονταν κάτω από την ομπρέλα του υφιστάμενου νομικού πλαισίου», αναφέρει τραπεζίτης στο Euro2day.gr και προσθέτει πως «o νέος νόμος ορίζει τις βασικές και δεσμευτικές γραμμές. Οι τράπεζες πλέον θα μπορούν να κάνουν και περαιτέρω διευκολύνσεις στην περίπτωση που ένας δανειολήπτης δεν καταφέρνει να δίνει, για παράδειγμα, 125 ευρώ τον μήνα, αλλά μπορεί να δίνει 100 ευρώ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v