EBIKEN: Να σταματήσει ο εμπαιγμός από κυβέρνηση

Την εφαρμογή μίας εθνικής ενεργειακής πολιτικής που θα δίνει στην εγχώρια βιομηχανία ένα τελικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας εφάμιλλο με εκείνο που αντιμετωπίζουν οι διεθνείς ανταγωνιστές μας, ζητά ο ΕΒΙΚΕΝ.

EBIKEN: Να σταματήσει ο εμπαιγμός από κυβέρνηση

Αποφασισμένες να προσβάλλουν στα Δικαστήρια και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, κάθε φόρο και τέλος που επιβάλλεται στο ηλεκτρικό και το φυσικό αέριο, είναι οι ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Στις αποφάσεις αυτές κατέληξε η γενική συνέλευση της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέεργειας (ΕΒΙΚΕΝ), μετά την διαπίστωση ότι το υπουργείο ΠΕΚΑ δεν προχωρά σε ρυθμίσεις, για τις οποίες συμφωνεί και η ΡΑΕ, αναφορικά με τον χαρακτηρισμό τους ως «επιλεγόντων». Όπως τονίζεται σχετικά, η μην τακτοποίηση της εκκρεμότητες, οδηγεί σε κλείσιμο βιομηχανίες με χιλιάδες εργαζόμενους, καθώς η αύξηση του κόστους ενέργειας καθιστά τα προϊόντα τους μη ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές.

Οι βιομηχανίες θεωρούν τη στάση του υπουργείου ως εμπαιγμό, αφού σαφώς τάσσεται υπέρ της «προστασίας» των μονοπωλίων και κατά της ενεργό όρου βιομηχανίας. Με τα δεδομένα αυτά, η προσφυγή στη Δικαιοσύνη και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, αποτελεί μονόδρομο, σύμφωνα με την απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΕΒΙΚΕΝ, που ζητά επίσης την παρέμβαση του Πρωθυπουργού.

Για το θέμα, η Ενωση εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις εδώ και ένα έτος αναμένουν από την κυβέρνηση να πάρει τα μέτρα μείωσης του κόστους ενέργειας που έχει δεσμευτεί και επανειλημμένα ανακοινώσει ότι θα εφαρμόσει μέσα στο 2013, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους και η διεθνής ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους. 

Οπως σημειώνει «ενώ δεν υλοποιούνται οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης, οι βιομηχανίες απειλούνται με νέες μεγάλες αυξήσεις στις ρυθμιστικές χρεώσεις (ΕΤΜΕΑΡ,ΥΚΩ), ενώ συγχρόνως διατηρούνται οι υπερβολικά υψηλοί Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης στην ενέργεια.

Ο χρόνος αναμονής και υπομονής εξαντλήθηκε. Αναμένουμε την άμεση παρέμβαση της Κυβέρνησης για τη μείωση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Βιομηχανίας (π.χ. συμβόλαια διακοψιμότητας, αντιστάθμιση CO2) και τη θέσπιση ανταγωνιστικών τιμολογίων ενέργειας.

Το αίτημά μας είναι σαφές: ζητάμε την εφαρμογή μία Εθνικής ενεργειακής πολιτικής που θα δίνει στην εγχώρια βιομηχανία ένα τελικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας εφάμιλλο με εκείνο που αντιμετωπίζουν οι διεθνείς ανταγωνιστές μας.

Σε διαφορετική περίπτωση οι μεταποιητικές επιχειρήσεις με γνώμονα την προστασία των χιλιάδων εργαζομένων τους θα αντιδράσουν. Δηλώνουν αδυναμία να πληρώσουν τα λάθη των πολιτικών αποφάσεων των τελευταίων ετών και την αδράνεια της σημερινής κυβέρνησης. Ζητούμε συνεπώς από τον πρωθυπουργό να λάβει άμεσα πρωτοβουλία ώστε να σταματήσει ο εμπαιγμός των χιλιάδων εργαζομένων στις μεταποιητικές επιχειρήσεις», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v