Πιθανή αναβολή στον διαγωνισμό για ΟΛΠ

Σε διάλογο καλεί τους Συνδικαλιστές της ΟΜΥΛΕ ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, παρεμβαίνοντας ουσιαστικά στην προσπάθεια εκτόνωσης της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο λιμάνι.

Πιθανή αναβολή στον διαγωνισμό για ΟΛΠ
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Σε διάλογο καλεί τους Συνδικαλιστές της ΟΜΥΛΕ ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, παρεμβαίνοντας ουσιαστικά στην προσπάθεια εκτόνωσης της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο λιμάνι.

Στη σύσκεψη που είναι προγραμματισμένη για σήμερα το μεσημέρι, συμμετέχουν επίσης η διοίκηση του ΟΛΠ, οι λιμενεργάτες και οι φορτοεκφορτωτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr, δεν αποκλείεται ο υπουργός σε μία κίνηση καλής θελήσεως να ανακοινώσει αναβολή της δημοσίευσης του επίμαχου διαγωνισμού, αναβολή, όμως, η οποία δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια. Παρέμβαση Νομάρχη Πειραιά, Γ. Μίχα

Πρωτοβουλία ανέλαβε και ο Νομάρχης Πειραιά, ο οποίος ζήτησε την αναστολή για 6 μήνες της απόφασης του Δ.Σ. του ΟΛΠ και κάθε σχετικής διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων.

Ο Νομάρχης Πειραιά, κ. Γιάννης Μίχας, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του οργανισμού κ. Δημήτρη Σαμόλη και τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Νίκο Αναστασόπουλο ζητά μεταξύ άλλων: ”Να αναστείλετε για 6 μήνες την απόφαση του Δ.Σ. και κάθε σχετική διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΣΕΜΠΟ, προκειμένου να ενημερώσετε όλους τους φορείς της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά σοβαρά και υπεύθυνα και φυσικά προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του εξαγωγικού και εσωτερικού εμπορίου της χώρας αφού με την απόφασή σας έχετε προκαλέσει τον αποκλεισμό της χώρας από τον χάρτη της διακίνησης των containers in transit”.

Νωρίτερα, το euro2day.gr μετέδωσε τα εξής: ”Νομικά κενά που συνιστούν γκρίζες ζώνες και εγείρουν πιθανόν τη δυνατότητα άσκησης ενστάσεων για την αμφισβήτηση της αξιοπιστίας του διαγωνισμού παραχώρησης των Εμπορευματικών Σταθμών των λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης έχουν εντοπιστεί στα τεύχη δημοπράτησης.

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις επισημάνθηκαν από νομικούς του γραφείου του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση του κ. Γ. Αλογοσκούφη με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μ. Κεφαλογιάννη.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι από το πρωί σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή Σχεδιασμού Ανάπτυξης Λιμένων, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Λιμένων κ. Γ.Βλάχου, στην αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει το όλο θέμα.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών παραπέμπουν στο ΥΕΝ και τις εμπλεκόμενες εταιρίες, με το σκεπτικό ότι οι χειρισμοί αυτοί δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα της Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά εκφράζεται επιφυλακτικότητα για το αν πράγματι υφίσταται πραγματικό πρόβλημα, επισημαίνεται ότι δεν αποκλείεται να πρόκειται για διαφορετικές νομικές προσεγγίσεις και συνδέεται το όλο θέμα με διπλωματικό ελιγμό για την προσωρινή αναστολή της δημοσίευσης του διαγωνισμού, λόγω των ισχυρών αντιδράσεων που έχει συναντήσει η συγκεκριμένη κυβερνητική απόφαση από τους συνδικαλιστές της ΟΜΥΛΕ και τους λιμενεργάτες, συνεπικουρούμενους και από τη Nομαρχία Πειραιά.

Πιθανόν, όπως υποστηρίζεται, να πρόκειται για χειρισμό, προκειμένου να αφομοιωθούν οι αντιδράσεις και να κοπάσουν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα λιμάνια, οι οποίες έχουν δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία τους”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v