Το Σάββατο η συμφωνία πώλησης μετοχών του ΔΕΣΦΑ

Η εξέλιξη αυτή από ελληνικής πλευράς θεωρείται ως σημαντικό βήμα για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, καθώς πλέον μόνη εκκρεμότητα παραμένει η έγκριση της μεταβίβασης από τις κοινοτικές αρχές.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Το Σάββατο η συμφωνία πώλησης μετοχών του ΔΕΣΦΑ

Η συμφωνία μεταβίβασης των μετοχών του ΔΕΣΦΑ στη Socar (shares purchase agreement - SPA), αναμένεται να υπογραφεί το προσεχές Σάββατο, με την άφιξη στην Ελλάδα του Προέδρου της Αζέρικης εταιρείας Ροβνάγκ Αμπντουλαγιέφ.

Η εξέλιξη αυτή από ελληνικής πλευράς θεωρείται ως σημαντικό βήμα για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, καθώς πλέον μόνη εκκρεμότητα παραμένει η έγκριση της μεταβίβασης από τις κοινοτικές αρχές (Γενικές Διευθύνσεις Ανταγωνισμού και Ενέργειας).

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, η άδειες και τυχόν όροι που θα τεθούν από τις κοινοτικές αρχές, θα ανακοινωθούν προς το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2014. Η μεγάλη καθυστέρηση οφείλεται στο ότι για πρώτη φορά μεταβιβάζεται εταιρεία διαχείρισης εθνικού ενεργειακού δικτύου σε επιχειρηματικό φορέα εκτός ΕΕ, ο οποίος επιπλέον είναι παραγωγός και προμηθευτής φυσικού αερίου.

Έτσι θα πρέπει οι υπηρεσίες της Επιτροπής να αξιολογήσουν με μεγάλη προσοχή την συμβατότητα των πολλαπλών ιδιοτήτων με το ρόλο του ανεξάρτητου διαχειριστή ενός εθνικού συστήματος, τη στιγμή που η Επιτροπή εξετάζει την ρωσική Gazprom η οποία έχει τις ίδιες ιδιότητες με τη Socar για εικαζόμενη κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης σε διάφορες χώρες της ΕΕ.

Το τίμημα της μεταβίβασης του ΔΕΣΦΑ ανέρχεται σε 400 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μέχρι στιγμής η αζέρικη εταιρεία έχει καταθέσει εγγυητική επιστολή έναντι του ποσού της εξαγοράς. Τέλος να σημειωθεί ότι η Socar είναι μεταξύ των μετόχων του αγωγού ΤΑΡ ο οποίος θα διέρχεται από την Ελλάδα, για τη μεταφορά του αερίου του Αζερμπαϊτζάν στην ΕΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v