Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχη μέχρι τέλους για πλειστηριασμούς - ΕΑΣ

Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις με τρόικα στην Αθήνα. Στόχος του ΥΠΑΝ να υπάρξει νομοθέτηση για πλειστηριασμούς με συμφωνία τρόικας ή ΠΝΠ με ανοχή των δανειστών. «Καταγράψαμε κάποια πρόοδο, θα επιστρέψουμε τον Ιανουάριο», δηλώνει ο Τόμσεν. Αύριο «κληρώνει» για ΕΑΣ.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Μάχη μέχρι τέλους για πλειστηριασμούς - ΕΑΣ

Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, που αποχώρησε από το υπουργείο Οικονομικών κλείνοντας αυτό τον κύκλο διαπραγμάτευσης, χωρίς τελικά να πραγματοποιηθεί νέο ραντεβού για τους πλειστηριασμούς.

«Αισιοδοξούμε ότι μέχρι αύριο θα έχουμε μια θετική κατάληξη για τη δόση», δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι αυτό θα φανεί στο EuroWorking Group και στο Eurogroup από τα οποία η κυβέρνηση ελπίζει να εξασφαλίσει το «πράσινο φως» για τη δόση του 1 δισ. ευρώ. 

Κυβερνητικοί παράγοντες υποστήριξαν ότι η τρόικα θα κάνει θετική εισήγηση για τα ΕΑΣ προς τα παραπάνω όργανα. Η Ελλάδα ελπίζει να μην υπάρξει κανένα βέτο από κάποιον υπουργό και ότι το 1 δισ. ευρώ θα εκταμιευτεί την Πέμπτη. Με αυτό και τα ταμειακά διαθέσιμα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για την εξόφληση των ομολόγων 1,85 δισ. ευρώ που λήγουν στις 11 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή τον Ιανουάριο θα συζητηθούν θέματα όπως οι φόροι υπέρ τρίτων, το μεσοπρόθεσμο αλλά και το θέμα της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών. Η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει διαρθρωτικά μέτρα για το δημοσιονομικό κενό που προέκυψε από φόρο ακινήτων και ΦΠΑ εστίασης. Σε καμία περίπτωση υποστηρίζουν στελέχη δεν θα μειωθούν μισθοί-συντάξεις ή θα υπάρξουν αυξήσεις φόρων.

Από την πλευρά των δανειστών, αποχωρώντας από το υπουργείο Οικονομικών, ο Πολ Τόμσεν αρκέστηκε να δηλώσει ότι «καταγράψαμε κάποια πρόοδο, θα επιστρέψουμε το Γενάρη».

Οι πλειστηριασμοί

«Ο στόχος μας είναι να υπάρξει νομοθέτηση σε ό,τι αφορά στους πλειστηριασμούς μέχρι το τέλος της εβδομάδας», ξεκαθάρισε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης. Ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, σπεύδοντας πάντως να σημειώσει ότι δεν είναι αυτό που επιθυμεί η ελληνική πλευρά.

Ο ίδιος διευκρίνισε παράλληλα «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μην υπάρξει διαφωνία από την τρόικα. Δεν θέλουμε μονομερή ενέργεια, θέλουμε να υπάρχει ανοχή». Παρ’ όλα αυτά άλλο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφερε ότι τα πράγματα είναι οριακά, προσθέτοντας όμως, ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης υπήρξε σημαντική πρόοδος. Σε ό,τι αφορά αυτές καθ' αυτές τις διαπραγματεύσεις, ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος σημείωσε «έγινε μια κάποια περαιτέρω προσέγγιση μετά τις επαφές που γίνανε με τους τρεις επικεφαλής της τρόικας».

Οι επαφές με την τρόικα θα συνεχιστούν μέσω e-mail και τηλεδιασκέψεων, αλλά θα υπάρξει και ενημέρωση των κυβερνητικών εταίρων από το αρμόδιο υπουργείο. 

Το ύψος της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, το εισόδημα του οφειλέτη, και το ύψος της δόσης, ως ποσοστό επί του εισοδήματος είναι τα βασικά κριτήρια που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και για τα οποία αναζητείται σύγκλιση. Υπενθυμίζεται ότι η ελάχιστη καταβολή δόσης για τους ενήμερους δανειολήπτες (με βάση τον νόμο που πέρασε το περασμένο καλοκαίρι) έχει οριστεί στο 30% του εισοδήματος.

Σε ότι αφορά στο ΦΠΑ στη εστίαση στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σημείωσε ότι «θα νομοθετήσουμε», ωστόσο δεδομένου ότι παραμένουν οι ενστάσεις της τρόικας θα πρέπει να αναμένεται ότι θα δοθούν «δημοσιονομικά» ανταλλάγματα. Και σε αυτό το θέμα η κυβέρνηση θέλει «ανοχή» των δανειστών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v