Αλλάζει το ΤΑΙΠΕΔ

Στη συνάντηση της τρόικα με Στουρνάρα και ΤΑΙΠΕΔ, συζητήθηκε το νέο σχέδιο νόμου το οποίο θα δώσει μεγαλύτερη ευελιξία στο Ταμείο για την έκδοση μετοχών, warrants και μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων. Έρχεται αντιπρόεδρος στο Ταμείο.

Αλλάζει το ΤΑΙΠΕΔ

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αρκετοί διαγωνισμοί ιδιωτικοποιήσεων, το σχέδιο τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων από πώληση / αξιοποίηση ακινήτων καθώς και το σχέδιο νόμου με τις νέες αλλαγές στη λειτουργία του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων συζητήθηκαν στη σημερινή συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ.

Η ελληνική πλευρά επισήμανε τα γνωστά προβλήματα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία έχει μπλοκάρει σειρά διαγωνισμών του ΤΑΙΠΕΔ. Ο διαγωνισμός για τον ΟΛΠ, για παράδειγμα, δεν αναμένεται σύντομα αφού η Κομισιόν έχει ενημερώσει πως δεν πρόκειται να δώσει λευκή επιταγή στη συμφωνία της κυβέρνησης με την Cosco για εκμετάλλευση και του προβλήτα ΙΙΙ από τον κινεζικό όμιλο.

Στο Ταμείο υποστηρίζουν πως από την πλευρά τους είναι έτοιμοι, αλλά η διαδικασία θα παραμείνει στο ψυγείο μέχρι να υπάρξει συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Στη συνάντηση συζητήθηκε και το νέο σχέδιο νόμου το οποίο θα δώσει μεγαλύτερη ευελιξία στο ΤΑΙΠΕΔ για την έκδοση μετοχών, δικαιωμάτων αγοράς (warrants), μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων και για την εισαγωγή εταιρειών που συμμετέχει σε χρηματιστήρια.

Στο νέο σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνεται και η απαίτηση της τρόικας για διορισμό αντιπροέδρου του διοικητικού συμβουλίου ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο της πολύμηνης καθυστέρησης εξαιτίας των (συχνών) παραιτήσεων προέδρων.

Ο αντιπρόεδρος, θέση την οποία κατά πληροφορίες θα αναλάβει ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Γ. Εμίρης, στην ουσία θα αντικαθιστά τον πρόεδρο (που είναι πολιτικό πρόσωπο) και έτσι θα μπορούν να ληφθούν αποφάσεις.

Το σχέδιο νόμου θα διευκολύνει και τη συμμετοχή εκπροσώπου του Ταμείου στα διοικητικά συμβούλια των υπό ιδιωτικοποίηση εταιρειών.

Ο στόχος για έσοδα 1,3 δισ. ευρώ το 2013 παραμένει, ενώ δύσκολα θα καλυφθεί ο στόχος για εισπράξεις άνω των 4 δισ. ευρώ στη διάρκεια του 2014. Οι εισπράξεις για ορισμένους διαγωνισμούς που ολοκληρώθηκαν στο τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους προγραμματίζονται στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v