Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Αύξηση κερδών το 2014 στις τράπεζες-Τα ρίσκα

Ο διεθνής οίκος Fitch δίνει σταθερό outlook για τις ελληνικές τράπεζες, σημειώνει ωστόσο πως παρά την αναδιάρθρωση και την ανακεφαλαιοποίησή τους εξακολουθούν να υπάρχουν ρίσκα.

Fitch: Αύξηση κερδών το 2014 στις τράπεζες-Τα ρίσκα

Οι τίτλοι των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank Ergasias) αξιολογούνται με «Β-» από τη Fitch, με σταθερό outlook -όπως και αυτό της Ελλάδας, λέει ο οίκος στην έκθεσή του για τις προοπτικές των τραπεζών της Ν. Ευρώπης για το 2014.

Όπως επισημαίνει, οι αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών αναβαθμίστηκαν τον Μάιο του 2013 μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους και λόγω του πιο σταθερού -αν και ακόμα πολύ αδύναμου- μακροοικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα.

Ωστόσο, παραμένουν τα αρνητικά ρίσκα, παρά την αναδιάρθρωση και την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Η Fitch δεν αποκλείει την πιθανότητα οι ελληνικές τράπεζες να έχουν επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες μετά το επερχόμενο stress test από την Τράπεζα της Ελλάδας ή και την εξέταση της ποιότητας των assets.

Όμως, ο οίκος σημειώνει επίσης πως οι τράπεζες μπορεί να έχουν περιθώριο ελιγμού, για παράδειγμα μέσω της πώλησης περιουσιακών στοιχείων.

Σύμφωνα με τη Fitch, υπάρχουν επίσης διαθέσιμα κεφάλαια στο ΤΧΣ, που παρέχουν το απαραίτητο «μαξιλάρι».

Εάν δεν υπάρξουν «σοκ» από την ποιότητα των assets, ο οίκος αναμένει καλύτερα κέρδη για το 2014 σε σχέση με το 2013, με τη βοήθεια και της περικοπής κόστους από την αναδιάρθρωση ή και τη διαδικασία ενοποίησης.

Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση εξακολουθεί να είναι αδύναμη και ευάλωτη στις μακροοικονομικές και εθνικές εξελίξεις, λέει η Fitch.

Εν τω μεταξύ, η χρηματοδότηση από την Κεντρική Τράπεζα αποτελεί ένα χρήσιμο συστατικό του προφίλ ρευστότητας και χρηματοδότησης των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v