Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΒΕΠ: Ενημέρωση για ηλεκτρονικές δημόσιες συμβάσεις

Την παρουσίαση του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων μέσω της οποίας θα πραγματοποιούνται πλέον όλες οι συμβάσεις του Δημοσίου άνω των 1.000 ευρώ, πραγματοποίησαν στο ΕΒΕΠ στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης.

ΕΒΕΠ: Ενημέρωση για ηλεκτρονικές δημόσιες συμβάσεις
Την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013, πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕΠ η παρουσίαση του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) από τον γενικό γραμματέα Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης, κ. Σ. Κομνηνό και τον διευθυντή έργου, κ. Α. Φρατζέσκο.

Το ΕΣΗΔΗΣ είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσα από την οποία περνούν πλέον υποχρεωτικά όλες οι συμβάσεις του Δημοσίου για προμήθεια αγαθών, λήψη υπηρεσιών κ.λπ. αξίας άνω των 1.000 ευρώ.

Παρέχει τη δυνατότητα διεξαγωγής διαγωνισμών, καλύπτοντας ηλεκτρονικά και με χρήση ψηφιακής υπογραφής όλα τα στάδια που προβλέπει η σχετική νομοθεσία, ενώ προσφέρει ακόμη και ηλεκτρονική διαβούλευση κατά την κατάρτιση των προκηρύξεων (σχόλια και παρατηρήσεις υποβάλλονται στο διαδικτυακό τόπο www.promitheus.gov.gr, στο πεδίο «Διαβουλεύσεις»).

O πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, κ. Βασίλης Κορκίδης, επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Η απλούστευση και η διαφάνεια στους δημόσιους διαγωνισμούς αποτελούσε μόνιμο ερωτηματικό για τις μικρομεσαίες, ελληνικές επιχειρήσεις. Η απάντηση φαίνεται επιτέλους να δίνεται με τη εφαρμογή του νέου ηλεκτρονικού Συστήματος. Το ΕΣΗΔΗΣ εξασφαλίζει διαύγεια και αξιοπιστία, μείωση της γραφειοκρατίας, ενίσχυση του ανταγωνισμού και ταχύτητα με παράλληλα μεγάλο οικονομικό όφελος για το Δημόσιο και τις επιχειρήσεις».

Επιπλέον, ο κ. Κορκίδης πρότεινε στον γενικό γραμματέα να υλοποιηθεί πρώτα στο ΕΒΕΠ η εκπαίδευση σε φορείς και προσωπικό των Επιμελητηρίων (τοπικά help desk), προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις και να χρησιμοποιήσουν το ΕΣΗΔΗΣ.

Σημειώνεται ότι από 1η/1/14 όλοι οι φορείς του Δημοσίου θα καταχωρούν υποχρεωτικά μέσω της διαδικτυακής πύλης του Συστήματος, για κάθε δημόσια σύμβαση, τα στοιχεία που αφορούν: στο πρωτογενές αίτημα, την έγκριση, διακήρυξή, συμβασιοποίηση και τις σχετικές πληρωμές που πραγματοποιούνται για την υλοποίησή της.

Ο πειραϊκός επιχειρηματικός κόσμος που παρακολούθησε την παρουσίαση, έδειξε έντονο ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται για ένα Σύστημα που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας και το οποίο είναι ένα χρήσιμο εργαλείο ανάπτυξης και διαφάνειας. Οι περισσότεροι επιχειρηματίες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα οφέλη που θα προκύψουν από το εν λόγω Σύστημα, κυρίως με τη μείωση της γραφειοκρατίας, ενώ με την υποβολή των σχολίων τους θα συμβάλουν στη βελτίωσή του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v