Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαρδούβελης: 200.000 εταιρίες ζουν γιατί κλέβουν το κράτος

"Νομίσαμε ότι δρούσαμε στην Γερμανία, αλλά ζούσαμε στην Ελλάδα", δήλωσε ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης κατά τη διάρκεια του CEO Summit. Το «παιχνίδι» μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης, τα δομικά προβλήματα της χώρας και η διαφθορά.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Χαρδούβελης: 200.000 εταιρίες ζουν γιατί κλέβουν το κράτος

«Η Eurobank πίστεψε στους κανόνες. Δεν έπαιξε το παιγνίδι με τον παραδοσιακό τρόπο και βρέθηκε από δεύτερη τράπεζα, τέταρτη. Νομίσαμε ότι δρούσαμε στην Γερμανία, αλλά ζούσαμε στην Ελλάδα. Θα συνεχίσουμε για να αλλάξουμε νοοτροπία στους πελάτες μας και στις επιχειρήσεις».

Αυτό δήλωσε ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης οικονομικός σύμβουλος του ομίλου της Eurobank κατά τη διάρκεια του CEO Summit με θέμα η Ελλάδα της Ανάκαμψης, που πραγματοποιείται την ώρα αυτή στην Αθήνα. Ο ίδιος από το βήμα της εκδήλωσης της ΕΕΔΕ αναφερόμενος στο ταξίδι του κ. Μεγάλου στις ΗΠΑ σημείωσε: «κάποιοι ξένοι μας εμπιστεύονται».

Ο κ. Χαρδούβελης επανέλαβε για μια ακόμη φορά την ανάγκη υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «υπάρχει παίγνιο μεταξύ Κυβέρνησης και Τρόικας και μέσα στην ίδια την κυβέρνηση». Το παιγνίδι μέσα στην Κυβέρνηση όπως είπε ο ίδιος είναι ανάμεσα στους υπουργούς που θέλουν και κάνουν πραγματικά τη δουλειά τους και σε εκείνους που κοροϊδεύουν και τους οποίους θα τους ψηφίσει ο κόσμος.

Ο κ. οικονομικός σύμβουλος του ομίλου της Eurobank εξέφρασε την ελπίδα του ότι θα τα καταφέρουμε. Σημειώνοντας πάντως ότι 200.000 επιχειρήσεις ζουν γιατί κλέβουν το κράτος, ενώ τόνισε ότι το δομικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι ότι έχει πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα να εξάγουν.

Ο κ. Χαρδούβελης σημείωσε ότι από το 2008 η αντίληψη ότι ο πολίτης δεν θα βρει το δίκιο του διαρκώς επιδεινώνεται, με την Ιταλία να είναι σε χειρότερη μοίρα από την Ελλάδα όχι όμως την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Κύπρο που είναι σε πολύ καλύτερη θέση από τη χώρα μας.

Εξίσου απογοητευτική είναι η κατάσταση σε ότι αφορά την καταστολή της διαφθοράς. Η Ελλάδα έχει τον τρίτο χειρότερο έλεγχο της διαφθοράς ανάμεσα σε 27 Ευρωπαϊκές χώρες με τις πρώτες θέσεις να καταλαμβάνουν η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι ο δείκτης της διαφθοράς της χώρας μας είχε αρχίσει να επιδεινώνεται πολύ νωρίτερα από την κρίση ήδη από το 1998 ενώ από το 2006 και μετά επιδεινώθηκε περαιτέρω. Πάντως ο κ. Χαρδούβελης επικαλούμενος στοιχεία της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2013 ανέφερε ότι ο δείκτης διαφθοράς στην Ελλάδα βελτιώθηκε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v