Σαμαράς: Τολμάμε τη μεταρρύθμιση στην υγεία

Το κράτος θα παρέχει βασικές υπηρεσίες διάγνωσης και θεραπείας, ανακοίνωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Να σταματήσουν οι γιατροί την απεργία και θα ξεκινήσει διάλογος, δήλωσε ο Α. Γεωργιάδης.

Σαμαράς: Τολμάμε τη μεταρρύθμιση στην υγεία
Αποφασισμένος να στηρίξει το υπουργείο Υγείας τη μεταρρύθμιση που επιχειρεί, εμφανίστηκε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας σε συνέδριο με θέμα "ελληνικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας", ο κ Αντώνης Σαμαράς είπε ότι η μεταρρύθμιση έπρεπε να έχει γίνει από χρόνια. «Δεν την επέβαλε το μνημόνιο, αλλά το δημόσιο συμφέρον», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, για να τονίσει: «Τη μεταρρύθμιση τολμάμε και θα την κάνουμε». 

Σύμφωνα με το iatronet.gr, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το με το νέο σύστημα που δημιουργείται θα παρέχονται βασικές υπηρεσίες υγείας, διάγνωσης, φαρμάκου, θεραπείας και αποκατάστασης.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, η χώρα μας εμφάνισε τα προηγούμενα χρόνια μια σειρά από παράδοξα. Είχε υψηλές δαπάνες υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες. Είχε ένα τεράστιο δίκτυο δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας, αλλά οι πολίτες συνέρρεαν στα νοσοκομεία.

Είχε περισσότερες κατά κεφαλήν αξονικές τομογραφίες, αλλά οι Ελληνίδες υστερούν σε βασικές προληπτικές εξετάσεις.

8.900 σε διαθεσιμότητα στον ΕΟΠΥΥ

Την τελική έγκριση από την κυβέρνηση για 8900 διαθεσιμότητες στον ΕΟΠΥΥ, έλαβε την Πέμπτη το υπουργείο Υγείας.

Θα παραμείνουν στον Οργανισμό 1100 άτομα. Πρόκειται για διοικητικούς υπαλλήλους, οι οποίοι θα στελεχώσουν τις κεντρικές υπηρεσίες και τα φαρμακεία του νέου ΕΟΠΥΥ.

Την απόφαση έλαβε το κυβερνητικό συμβούλιο διοικητικής μεταρρύθμισης, το οποίο συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό.

Αναμένεται να ανακοινωθούν οι διαδικασίες και τα χρονοδιαγράμματα της κινητικότητας, ενώ ο υπουργός υγείας επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς τους γιατρούς για έναρξη διαλόγου.

Η Ομοσπονδία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ θα ανακοινώσει την Παρασκευή την τελική της απόφαση για το μέλλον των κινητοποιήσεων του κλάδου.

Γεωργιάδης: Δεν συζητώ με απεργούς

«Θέλουμε η μεταρρύθμιση στον ΕΟΠΥΥ να γίνει με τους γιατρούς. Να σταματήσουν αύριο την απεργία και αμέσως θα ξεκινήσει ο διάλογος», τόνισε ο υπουργός Υγείας, στο ίδιο συνέδριο.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι είναι θέμα αρχής για τον ίδιο να μη διαπραγματεύεται με απεργούς. «Το κράτος δεν εκβιάζεται», υπογράμμισε ο υπουργός υγείας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν μπορεί να αντιληφθεί τη διαφορά του εκβιασμού από τις αγωνιστικές διεκδικήσεις, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι δεν είναι ώρα για διεκδικήσεις, αλλά ώρα για δουλειά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v