Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην Αθήνα ο ισχυρός άνδρας της BlackRock

Ο L. Fink, επικεφαλής της BlackRock, θα έχει συζητήσεις με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών. Η ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος θέτει τις βάσεις για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, εκτίμησε μετά το ραντεβού με τον Γ. Προβόπουλο.

Στην Αθήνα ο ισχυρός άνδρας της BlackRock

Στην Αθήνα βρίσκεται ο Larry Fink, επικεφαλής της BlackRock. Η επίσκεψη δεν σχετίζεται με τον έλεγχο των χαρτοφυλακίων των ελληνικών τραπεζών. Ο κ. Fink βρίσκεται εδώ φορώντας το «επενδυτικό» του καπέλο, καθώς η εταιρεία του διαχειρίζεται κεφάλαια 4,1 τρισ. δολαρίων.

Περίπου στις 12.00 ο κ. Fink πέρασε την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου για τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά.

Συναντήθηκε και με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο. Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΤτΕ, η συνάντηση έγινε με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της διαγνωστικής άσκησης, που διενήργησε η BlackRock Solutions στα δανειακά χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών, με χρονικό ορίζοντα από τον Ιούνιο του 2013 ως τον Δεκέμβριο του 2016. 

Ο κ. Fink πιστεύει ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και δήλωσε ότι «τα αποτελέσματα της πρώτης διαγνωστικής άσκησης έθεσαν τα θεμέλια για την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ενίσχυσαν σημαντικά τη διαφάνεια και ενδυνάμωσαν την εμπιστοσύνη των καταθετών και των επενδυτών».

Τα αποτελέσματα της τρέχουσας άσκησης αναμένεται να ισχυροποιήσουν περαιτέρω την εμπιστοσύνη στον κλάδο. Ο κ. Fink επισήμανε ότι «η ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος, σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών και των εξωτερικών ανισορροπιών, θέτει τις βάσεις για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας τα προσεχή χρόνια».

Ο κ. Προβόπουλος επισήμανε ότι η προηγούμενη άσκηση της BlackRock ήταν καθοριστική για την ενίσχυση της διαφάνειας και της εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και δήλωσε: «Παρά τη μεγαλύτερη της αναμενόμενης επιδείνωση της μακροοικονομικής κατάστασης στον χρονικό ορίζοντα της προηγούμενης άσκησης, οι πραγματοποιηθείσες ζημίες ήταν εντός του εύρους που είχε εκτιμήσει η BlackRock, γεγονός που αποδεικνύει ότι η άσκηση εκείνη ήταν απολύτως εύστοχη. Η αναδιάταξη του τραπεζικού τομέα αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην προσπάθεια της Ελλάδας να αναδυθεί από την κρίση και να καταστεί μια σύγχρονη και ανταγωνιστική οικονομία, με διατηρήσιμη ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης».

Ποια είναι η BlackRock

Η επενδυτική εταιρεία BlackRock διαθέτει περίπου 120 επενδυτικές ομάδες σε 30 χώρες ανά τον κόσμο. Διαχειρίζεται περισσότερα από 7.000 χαρτοφυλάκια, ενώ οι τίτλοι υπό διαχείριση αγγίζουν τα 4,1 τρισ. δολάρια. Είναι 86η στην κατάταξη του Fortune 100, ενώ καταλαμβάνει τη 19η στις 25 κορυφαίες ασφαλιστικές εταιρείες παγκοσμίως.

Απασχολεί περισσότερους από 10.000 εργαζόμενους και διαθέτει περισσότερα από 60 γραφεία σε 30 χώρες. Στο πελατολόγιό της συγκαταλέγονται κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, ιδρύματα και εκατομμύρια ιδιώτες.

Το 1988, ο κ. Fink ίδρυσε την BlackRock υπό την επιχειρηματική ομπρέλα της The Blackstone Group και έγινε διευθυντής και CEO της. Όταν η BlackRock αποσχίστηκε από την Blackstone το 1994, διατήρησε τη θέση του διευθυντή και CEO στην εταιρεία, στην οποία παρέμεινε ακόμα και αφού η BlackRock έγινε πιο ανεξάρτητη επιχειρηματική οντότητα, το 1998.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v