«D Day» η 17η Δεκεμβρίου για Σαχ Ντενίζ-TAP

Η υπογραφή των κειμένων που αποτελεί την τελική απόφαση για την επένδυση στο Σαχ Ντενίζ ΙΙ είναι το τελευταίο προαπαιτούμενο και για την επενδυτική απόφαση. «Ξεκλειδώνει» ο TAP. Οι όροι κατασκευής. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
«D Day» η 17η Δεκεμβρίου για Σαχ Ντενίζ-TAP

Στις 17 Δεκεμβρίου ξεκλειδώνουν επενδύσεις 45 δισ. δολαρίων για την παραγωγή και μεταφορά φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν. Την ημερομηνία αυτή θα υπογραφούν τα κείμενα συμφωνίας μεταξύ των εταιρειών που απαρτίζουν την κοινοπραξία του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ ΙΙ στην Κασπία για την έναρξη των εργασιών εξόρυξης του φυσικού αερίου.

Με βάση προχθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Socar, Rovnag Abdullayev, οι εκπρόσωποι των εταιρειών που απαρτίζουν την κοινοπραξία θα υπογράψουν 39 έγγραφα, η σύνταξη των οποίων βρίσκεται στην τελική φάση.

Η υπογραφή των κειμένων που είναι η τελική απόφαση για την επένδυση στο Σαχ Ντενίζ ΙΙ (Final Investment Decision - FID) είναι το τελευταίο προαπαιτούμενο και για την επενδυτική απόφαση για τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου διέρχεται από το ελληνικό έδαφος.

Όπως λένε στο Euro2day.gr πηγές της εταιρείας, για την κατασκευή του ΤΑΡ έχει ήδη ληφθεί η απόφαση κατασκευής (Resolution to Construct) από τους μετόχους του. Ωστόσο για την ισχύ της απόφασης ετέθησαν προαπαιτούμενα, όπως η υπογραφή των συμφωνιών αποδοχής του αγωγού με Ιταλία, Αλβανία και Ελλάδα (Host Government Agreement) και η λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης (FID) για την εκμετάλλευση αερίου από το κοίτασμα της Κασπίας. 

Ήδη οι συμφωνίες με τα κράτη από όπου διέρχεται ο αγωγός επικυρώθηκαν από τα θεσμικά τους όργανα και απομένει πλέον η λήψη της οριστικής απόφασης για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος.

Η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν θα αξιοποιήσει την υπογραφή της συμφωνίας αυτής για την προβολή της χώρας διεθνώς ως του νέου εναλλακτικού προμηθευτή της Ευρώπης με φυσικό αέριο. Έτσι στην τελετή έχουν προσκληθεί οι πρωθυπουργοί των εμπλεκόμενων χωρών (Ελλάδας, Αλβανίας, Ιταλίας, Τουρκίας), ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο επίτροπος για την ενέργεια Γκίντερ Έτινγκερ.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, στην τελετή υπογραφής θα παραβρεθούν από την ελληνική πλευρά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για την εκμετάλλευση και μεταφορά του αερίου του Αζερμπαϊτζάν (45 δισ. δολάρια) περιλαμβάνει την ανάπτυξη του κοιτάσματος που θα κοστίσει περίπου 25 δισ. δολάρια, ενώ τα υπόλοιπα 20 δισ. δολάρια θα διατεθούν για το νέο σύστημα αγωγών στην Τουρκία που θα κατασκευαστεί για την τράνζιτ διέλευση του αζέρικου αερίου προς την Ελλάδα (Trans Anatolian Pipeline - TANAP) και για τον αγωγό ΤΑΡ.

Η έναρξη της παραγωγής στο κοίτασμα έχει προγραμματιστεί για το 2018, ενώ οι πρώτες ποσότητες αερίου προς την Ιταλία μέσω του ΤΑΡ θα αρχίσουν να μεταφέρονται στις αρχές του 2019. Τα αποθέματα του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ ΙΙ υπολογίζονται σε 1,2 τρισ. κυβικά μέτρα. Η ετήσια παραγωγή στην αρχική φάση θα ανέρχεται σε 16 δισ. κυβικά μέτρα. Από αυτά τα 6 δισ. κυβικά θα τα αγοράζει η Τουρκία και τα υπόλοιπα 10 θα μεταφέρονται στην Ιταλία, μέσω του αγωγού ΤΑΡ.

Στην κοινοπραξία του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ ΙΙ συμμετέχουν η ΒΡ που είναι και ο επικεφαλής αυτής με 25,5%, η νορβηγική Statoil (25,5%), η ιαπωνική NICO, η γαλλική Total και η ρωσική Lukoil, η αζέρικη SOCAR (10% η κάθε μία) και η τουρκική TPAO (9%).

Στην εταιρεία του ΤΑΡ συμμετέχουν η BP (20%), η SOCAR (20%), η Statoil (20%), η Fluxys (ο ΔΕΣΦΑ του Βελγίου - 16%), η Total (10%), η E.ON (Γερμανία, 9%) και η Axpo (Ελβετία, 5%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v