Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληρό παιχνίδι τακτικής από την τρόικα

Δύσκολο Eurogroup για το Στουρνάρα. Άμεση λύση στα ΕΑΣ επιδιώκει η κυβέρνηση για να αλλάξει το κλίμα και να εκταμιευτεί το 1 δισ. ευρώ. Το παρασκήνιο από τα μπρος - πίσω των δανειστών. Η αντίδραση της Αθήνας και το… νέο ραντεβού του Γενάρη.

Σκληρό παιχνίδι τακτικής από την τρόικα

Βαρύ κλίμα στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup δημιουργούν για την ελληνική αποστολή τα παράξενα παιχνίδια της τρόικας που εκτυλίχθηκαν το Σαββατοκύριακο, με μια πρωτοφανή κίνηση δυσμενών ανακοινώσεων για την πορεία των διαπραγματεύσεων και την επιστροφή της στη χώρα, την ώρα που ο πρωθυπουργός βρισκόταν στο βήμα της Βουλής, λίγο πριν από την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό.

Λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, με tweet και ανακοινώσεις τύπου, τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο υπουργός Οικονομικών ενημερώθηκαν ότι οι επικεφαλής των δανειστών δεν προτίθενται να επιστρέψουν από την Τρίτη στην Αθήνα, όπως είχε συμφωνηθεί, αλλά παραπέμπουν στον Ιανουάριο τόσο την επάνοδό τους όσο και την ολοκλήρωση των συζητήσεων.

Ακολούθησε μαραθώνιος τηλεφωνημάτων τόσο από τον Γ. Στουρνάρα όσο και από το Μέγαρο Μαξίμου. Η ενόχληση της ελληνικής πλευράς ήταν παραπάνω από εμφανής, όπως και τα εύλογα ερωτήματα για τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας κίνησης.

Παρότι τελικά η τρόικα θα επανέλθει την Τρίτη στην Αθήνα, οι εντυπώσεις δεν είναι θετικές. Κατ’ αρχάς, από την τριανδρία Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ πιθανότατα θα λείπει ο τελευταίος. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ δεν έχει βγάλει εισιτήριο επιστροφής, κίνηση που ερμηνεύεται ως δυσαρέσκεια της κεντρικής τράπεζας για το θέμα των πλειστηριασμών.

Επιπλέον, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα έστω και «κολοβή» θα μείνει λίγο στην Αθήνα. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει σε ένα ιδανικό σενάριο ότι η Ελλάδα και οι επικεφαλής των δανειστών έχουν συμφωνήσει, αλλά δυστυχώς δεν είναι αυτή η εικόνα.

Η πραγματικότητα είναι ότι η απόσταση παραμένει μεγάλη, τα αγκάθια πολλά και η προσδοκία της ελληνικής πλευράς είναι να ληφθεί η απόφαση για τη δόση του 1 δισ. ευρώ εντός του Δεκεμβρίου. Για τα υπόλοιπα, και με δεδομένες τις διαρροές πληροφοριών από την πλευρά της τρόικας για 135 προαπαιτούμενα βάσει μνημονίου από τα οποία έχουν καλυφθεί καμιά 60αριά, από Γενάρη και βλέπουμε…

Να σημειωθεί ότι, όπως είχε γράψει το Euro2day.gr, ούτε η τρόικα, ούτε το Eurogroup δείχνουν να συμμερίζονται την άποψη ότι η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να συνεχιστεί μέσα στην ελληνική προεδρία της Ε.Ε., καθώς εντός του επόμενου εξαμήνου θα ακολουθήσουν άλλες εκθέσεις αξιολόγησης, οι οποίες θεωρούνται και πιο κρίσιμες.

Σε κάθε περίπτωση όμως, εντός του Δεκεμβρίου η κυβέρνηση θα πρέπει να διαχειριστεί -με συμφωνία ή χωρίς- το θέμα των πλειστηριασμών, όπου η απαγόρευση παύει να ισχύει στις 31 Δεκεμβρίου 2013, αλλά και το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση, αφού στο τέλος του χρόνου λήγει η δοκιμαστική εξάμηνη περίοδος που είχε συμφωνηθεί.

Ενδιάμεσα, τα μέτωπα για την κυβέρνηση επεκτείνονται καθώς θα πρέπει να καταθέσει και να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τον φόρο ακινήτων, το οποίο θα περιλαμβάνει και άλλες φορολογικές ρυθμίσεις.

Η ελληνική πλευρά πάντως θα επιδιώξει σήμερα ή τις αμέσως επόμενες ημέρες να κλείσει το θέμα των ΕΑΣ. Η πρόταση που έχει τεθεί και φαίνεται ότι μπορεί να προχωρήσει είναι γνωστή: μείωση προσωπικού κατά 500 άτομα, αλλά διατήρηση του εξαγωγικού χαρακτήρα της επιχείρησης τουλάχιστον για 12 ή 18 μήνες προκειμένου να φανεί αν μπορεί να προχωρήσει χωρίς ζημίες υπό αυτήν τη μορφή.

Σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει νέα συρρίκνωση και η εταιρεία θα ασχοληθεί αποκλειστικά με τις ανάγκες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v