Reuters: Οι τράπεζες στην ΕΕ μειώνουν τον κίνδυνο

Οι περισσότερες μεγάλες ευρωπαικές τράπεζες ανέλαβαν χαμηλότερες προβλέψεις για κόκκινα δάνεια στο φετινό Q3 συγκριτικά με πέρυσι και ο δείκτης κάλυψης σημείωσε οριακή άνοδο, υπογραμμίζει το Reuters.

Reuters: Οι τράπεζες στην ΕΕ μειώνουν τον κίνδυνο

Oι περισσότερες από τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες μείωσαν τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου στη διάρκεια του τριμήνου έως τον Σεπτέμβριο αλλά δεν έχουν λάβει ακόμη επιπλέον προβλέψεις έναντι επισφαλών δανείων ώστε να αποδείξουν ότι έχουν αφήσει πίσω τους την κρίση, ενόψει και του ελέγχου από τις ρυθμιστικές αρχές, αναφέρει το Reuters σε δημοσίευμα.

Mετά τον απερίσκεπτο δανεισμό που γονάτισε αρκετές τράπεζες και κυβερνήσεις κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας κρίσης, η οποία εξακολουθεί να επηρεάζει ορισμένα κράτη της ευρωζώνης, ο έλεγχος της Ποιότητας του Ενεργητικού (AQR) που θα διεξάγει η ΕΚΤ το 2014 θα κρίνει αν οι τράπεζες έχουν πράξει αρκετά στο ζήτημα των προβλέψεων (provisions).

 Όπως προκύπτει από ανάλυση του Reuters για τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου των 30 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών, σχεδόν τα 2/3 των 27 που ανακοίνωσαν λεπτομερή στοιχεία, δήλωσαν ότι οι ισολογισμοί τους ήταν λιγότεροι «επικίνδυνοι» στο τέλος Σεπτεμβρίου, συγκριτικά με τον Ιούνιο.

Στοιχεία ενεργητικού όπως ακάλυπτα προσωπικά δάνεια, distressed επιχειρηματικά δάνεια και παράγωγα έχουν υψηλότερη στάθμιση κινδύνου, ενώ τα κυβερνητικά ομόλογα είναι μη σταθμισμένα.

Η UBS μείωσε τα risk-weighted assets κατά 9 δισ. ελβετικά φράγκα, ενώ η Bankia αντάλλαξε "επικίνδυνα" στοιχεία ενεργητικού με την κρατική "bad bank" Sareb.

Ωστόσο σχεδόν τα 2/3 των τραπεζών ανέλαβαν χαμηλότερες προβλέψεις για κόκκινα δάνεια στο φετινό Q3 συγκριτικά με πέρυσι και ο δείκτης κάλυψης σημείωσε οριακή άνοδο.

Με τα έως τώρα δεδομένα οι δείκτες κάλυψης ποικίλουν ευρέως στην ΕΕ, από 94% στην Commerzbank σε κάτω του 50% σε άλλες.

Το Reuters επισημαίνει ότι αυτά  ποσοστά δεν είναι εύκολα συγκρίσιμα καθώς οι τράπεζες χρησιμοποιούν ελαφρώς διαφορετικές μετρήσεις αλλά αναμένεται να εξεταστούν επισταμένως από την ΕΚΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v