Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστροφή τρόικας… υπό προθεσμία

Τι κρύβει το θρίλερ με την επιστροφή της τρόικας. Δεν θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις το Δεκέμβριο. Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ επιστρέφουν για λίγες μέρες στην Αθήνα με μικρή ομάδα στελεχών. Σε πλήρη σύνθεση οι δανειστές επανέρχονται το Γενάρη.

Επιστροφή τρόικας… υπό προθεσμία

Σύγχυση προκάλεσε η κοινή ανακοίνωση του ΔΝΤ και της Κομισιόν για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

Το Euro2day.gr επικοινώνησε με αξιωματούχο, καθ' ύλην αρμόδιο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, ο οποίος διευκρίνισε τι ακριβώς συμβαίνει με την επιστροφή των ελεγκτών στην Αθήνα.

«Οι επικεφαλής της τρόικας (Μορς, Μαζούχ και Τόμσεν) θα επιστρέψουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, αλλά όχι με πλήρη ομάδα. Αυτό εννοούσαμε στην ανακοίνωση».

«Αναμένουμε ότι οι επικεφαλής θα παραμείνουν στην Αθήνα περίπου μια εβδομάδα για να συνεχίσουν τις συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση. Όμως, ρεαλιστικά μιλώντας δεν αναμένουμε να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους».

«Αναμένουμε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τον Ιανουάριο με πλήρεις ομάδες ελέγχου, και αυτό ήταν που προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με το κοινό ανακοινωθέν» ήταν η δήλωση του αξιωματούχου εκ Βρυξελλών.

Να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση του ΔΝΤ, η οποία στάλθηκε το βράδυ του Σαββάτου ανέφερε ότι οι επικεφαλής θα επιστρέψουν στην Αθήνα τον Ιανουάριο. «Τεχνικές συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα. Περιμένουμε η πλήρης διαπραγματευτική ομάδα να επιστρέψει στην Αθήνα τον Ιανουάριο, αφού οι αρχές έχουν κάνει περαιτέρω πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος, με στόχο να υπάρξει συμφωνία στην έκθεση προόδου (staff level agreement)».

Ανάλογη ανακοίνωση, έκανε και η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω twitts του Simon O' Konor, εκπροσώπου τύπου του Ολι Ρεν.

Ωστόσο διαφορετική διάσταση έδωσε στο θέμα το πρωϊ της Κυριακής ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα. «Ο κ. Μορς θα επιστρέψει την Τρίτη στην Αθήνα με στόχο να κλείσουν όσο το δυνατόν πιο πολλά θέματα», δηλώνει στο Euro2day.gr ο Π. Καρβούνης.

Οι ανακοινώσεις από το ΔΝΤ και την ΕΕ έφτασαν στην Αθήνα αργά το βράδυ του Σαββάτου και ενώ ο πρωθυπουργός ήταν στο βήμα της Βουλής, γεγονός που προκάλεσε αρνητικές εντυπώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις σηματοδοτούν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει μάχη για την έγκριση της εκταμίευσης του 1 δισ. ευρώ εντός Δεκεμβρίου, αλλά η συνολική συμφωνία δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από τον Ιανουάριο, παρά το γεγονός ότι όλες οι πλευρές εξέφραζαν την διάθεση να βρεθεί λύση πριν από την έναρξη της ελληνικής προεδρίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v