Νέα αιτήματα για απαλλαγή από το τέλος ΑΠΕ

Εκπρόσωποι βιομηχανιών που λειτουργούν παρόμοιες μονάδες, είναι λογικό να πληρώνεται το τέλος αυτό από τον καταναλωτή της ενέργειας, εφόσον μέσα στο μίγμα περιέχεται και ενέργεια από ΑΠΕ.

  • Του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Νέα αιτήματα για απαλλαγή από το τέλος ΑΠΕ

Την απαλλαγή τους από την καταβολή ΕΤΜΕΑΡ (τέλους ΑΠΕ), διεκδικούν οι επιχειρήσεις που λειτουργούν με την ιδιότητα του «αυτοπαραγωγού», δηλαδή μονάδες συμπαραγωγής ηλεκτρισμού θερμότητας υψηλής απόδοσης –ΣΗΘΥΑ.

Σχετικό αίτημα από όσο γνωρίζει το Euro2day.gr έχει κατατεθεί στο υπουργείο, ενώ όπως είναι φυσικό η υπόθεση αυτή λαμβάνει νέα διάσταση μετά την προσφυγή στο ΣτΕ ως προς το ρόλο του ΕΤΜΕΑΡ.

Όπως επισημαίνουν στο Euro2day.gr εκπρόσωποι βιομηχανιών που λειτουργούν παρόμοιες μονάδες, είναι λογικό να πληρώνεται το τέλος αυτό από τον καταναλωτή της ενέργειας, εφόσον μέσα στο μίγμα περιέχεται και ενέργεια από ΑΠΕ. Ωστόσο υποστηρίζουν κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχύει για τους αυτοπαραγωγούς με μονάδες ΣΗΘΥΑ, καθώς η ενέργεια αυτή ιδιοπαράγεται και ιδιοκαταναλώνεται, από τεχνολογία η οποία σύμφωνα με τις κοινοτικές Οδηγίες, χαρακτηρίζεται ως αντίστοιχη με τις ΑΠΕ, λόγω της μεγάλης εξοικονόμησης καυσίμου την οποία προσφέρει.

Θέτουν δηλαδή αμέσως, θέμα ανταποδοτικότητας του ΕΤΜΕΑΡ για την ποσότητα ενέργειας που καταναλίσκεται επί τόπου, για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών της ίδιας της βιομηχανίας και παράγεται από μονάδες ΣΗΘΥΑ.

Προβάλλουν δηλαδή την ύπαρξη μίας αντίφασης ως προς τον σκοπό που εξυπηρετεί το ΕΤΜΕΑΡ, καθώς έτσι όπως επιβάλλεται, επιβαρύνει τον καταναλωτή για την ενίσχυση της αειφορίας μέσω των ΑΠΕ, αλλά και αυτόν που προσφέρει ενέργεια με αειφόρο μέθοδο, όπως είναι η συμπαραγωγή.

Τέλος να σημειωθεί ότι και η ΡΑΕ συνηγορεί σε μία παρόμοια λογική, καθώς στη διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε πέρυσι για τη Μεθοδολογία επιμερισμού του ΕΤΜΕΑΡ, εκφράζει την άποψή της ως εξής: «Συμφωνεί ως προς τη απαλλαγή επιβάρυνσης των αυτοπαραγωγών από ΣΗΘ/ΣΗΘΥΑ και ΑΠΕ από το ΕΤΜΕΑΡ για δύο κυρίως λόγους:

Πρώτον, διότι η αυτοπαραγωγή από ΣΗΘ/ΣΗΘΥΑ και ΑΠΕ, θεωρείται ως ένας από τους πλέον αποτελεσματικούς μηχανισμούς εκπλήρωσης των στόχων 20-20-20 του Εθνικού Σχεδίου Διείσδυσης των ΑΠΕ και επομένως στο πλαίσιο αυτό πρέπει να δοθούν κίνητρα για την ανάπτυξή της και δεύτερον, διότι η ιδιοκατανάλωση της παραχθείσας ενέργειας από τους αυτοπαραγωγούς αυτούς αναιρεί την βάση στην οποία στηρίζεται η χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ, η οποία δεν είναι άλλη από την αρχή της αποδοτικότητας.

Για τους λόγους αυτούς, η ΡΑΕ προτίθεται να αποστείλει σχετική επιστολή στο ΥΠΕΚΑ προτείνοντας την τροποποίηση της παρ. 2, περ. γ΄, του άρθρου 143 του ν.4001/2011 όσον αφορά τη διαχείριση των αυτοπαραγωγών από ΣΗΘ/ΣΗΘΥΑ και ΑΠΕ ως προς την επιβολή του ειδικού τέλους, καθώς απαιτείται νομοθετική ρύθμιση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v