Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρίσιμο ραντεβού τραπεζιτών-ΤτΕ για «bad banks»

Να θωρακίσουν τους ισολογισμούς θα ζητήσει ο Γ. Προβόπουλος. Τη Δευτέρα το πόρισμα της BlackRock για τα κόκκινα δάνεια, αναμένεται να δείχνει ανάγκες 5 δισ. ευρώ. Δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας 8%.

Κρίσιμο ραντεβού τραπεζιτών-ΤτΕ για «bad banks»

Στις 12:30 πέρασαν το κατώφλι της Τράπεζας της Ελλάδος οι διοικήσεις της Πειραιώς, της Εθνικής, της Alpha Bank και της Eurobank, αλλά και ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Χρ. Σκλαβούνης, προκειμένου να συναντηθούν με τον διοικητή της ΤτΕ Γιώργο Προβόπουλο.

Τη συνάντηση θα απασχολήσει η εξέταση των πλάνων που έχουν καταθέσει οι τέσσερις τράπεζες και στα οποία περιγράφουν τους τρόπους διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της ΤτΕ θα ζητήσει από τους κ. Μιχάλη Σάλλα, Σταύρο Λεκάκο (Πειραιώς), Γ. Ζανιά, Αλ. Τουρκολιά (Εθνική), Δημήτρη Μαντζούνη (Alpha Bank), Γ. Δαυίδ και Χρ. Μεγάλου (Eurobank) να είναι προσεκτικοί στη διαχείριση αυτών των δανείων, θα τους επιστήσει την προσοχή με στόχο να μην γίνει προχειροδουλειά και θα τους συστήσει να θωρακίσουν τις υπό ίδρυση εσωτερικές «bad banks».

Στόχος της ΤτΕ είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το σοβαρό εγχείρημα διαχείρισης των κόκκινων δανείων να πραγματοποιηθεί με ιδιαίτερη σοβαρότητα και το πλάνο να είναι μεσοπρόθεσμο έτσι ώστε στο τέλος της κρίσης οι ελληνικές τράπεζες να έχουν αντιμετωπίσει επαρκώς το καυτό αυτό ζήτημα.

Η BlackRock

Σε ό,τι αφορά το πόρισμα της αμερικανικής ελεγκτικής εταιρείας BlackRock, στο οποίο αποτυπώνονται οι κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων τραπεζών από το test που έγινε στα δανειακά τους χαρτοφυλάκια, αυτό θα δοθεί στην τράπεζα της Ελλάδος τη Δευτέρα.

Αμέσως μετά η ΤτΕ θα δεχθεί τις ομάδες εργασίας της κάθε μιας τράπεζας ώστε να εξετάσει διεξοδικά τις πρωτοβουλίες που θα λάβουν με βάση τα πλάνα αναδιάρθρωσης που έχουν καταθέσει, τις προβλέψεις που έχουν πάρει για την αντιμετώπιση των επισφαλειών, τις πωλήσεις των μη τραπεζικών εταιρειών και εργασιών, κινήσεις οι οποίες θωρακίζουν τον ισολογισμό και απαλείφουν τον λογαριασμό της BlackRock.

Οι πληροφορίες αναφέρουν οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν νέα κεφάλαια, πλην της Eurobank η οποία ούτως ή άλλως έχει δρομολογήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και όπως έχει γράψει το Euro2day.gr από τις αρχές του φθινοπώρου ο «λογαριασμός» της αμερικανικής ελεγκτικής εταιρείας αναμένεται να κινηθεί στην περιοχή των 5 δισ. ευρώ.

Η τρόικα

Το μόνο ανοικτό μέτωπο όσον αφορά τα stress tests που θα διενεργήσει η Τράπεζα της Ελλάδος με βάση το πόρισμα της BlackRock είναι το ποσοστό του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, δηλαδή αν θα γίνει με δείκτη στο 9%, όπως επιβάλλει το μνημόνιο ή 8% όπως επιβάλλει ο κανόνας στα πιστωτικά ιδρύματα της ευρωζώνης.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το ζήτημα αυτό παραμένει σε εκκρεμότητα, οι ελληνικές τράπεζες ζητούν να τεσταριστούν με δείκτη 8%, εξέλιξη που θα τις βοηθήσει καθώς θα απελευθερώσει κεφάλαια, ωστόσο τον τελικό λόγο τον έχει η τρόικα, στην οποία θα τεθεί εκ νέου το θέμα προς οριστικοποίηση, όταν επιστρέψει στην Αθήνα. Αντίθετα, διαφαίνεται ότι στα stress tests που θα διενεργήσει εντός του 2014 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα, τα ελληνικά θα τεσταριστούν ισότιμα με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 8%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v