Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σπάει στα δύο τη διαπραγμάτευση η Αθήνα

Επιστρέφει η τρόικα στην Ελλάδα. Η στρατηγική του ελληνικού επιτελείου. Η επιθυμία της τρόικας για λύση πακέτο σε όλα τα ανοιχτά θέματα και η τακτική δύο σταδίων της Αθήνας. Κομβικό το θέμα των ΕΑΣ.

Σπάει στα δύο τη διαπραγμάτευση η Αθήνα

Από την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη αναμένεται να ξαναπιάσει δουλειά στην Αθήνα η τριανδρία Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς, ενώ η ελληνική πλευρά προσδοκά εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, αλλά και κλείσιμο όλων των επιμέρους εκκρεμοτήτων πριν από την έναρξη της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε.

Παρότι η τρόικα επιθυμεί συμφωνία πακέτο για όλα τα ανοιχτά θέματα, από το δημοσιονομικό και το χρηματοδοτικό κενό, έως τα ΕΑΣ, τους πλειστηριασμούς, τις ομαδικές απολύσεις έως και την απελευθέρωση των μισθώσεων, η στρατηγική του οικονομικού επιτελείου φαίνεται να χωρίζεται σε δύο μέρη.

Στο πρώτο, ο στόχος δεν είναι άλλος από την ικανοποίηση των περιβόητων προαπαιτούμενων που σέρνονται από τον Σεπτέμβριο, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη δόση του 1 δισ. ευρώ και να φανεί ότι υπάρχει μια κάποια πρόοδος.

Στο δεύτερο, ο στόχος είναι το κλείσιμο όλων των εκκρεμοτήτων έως το τέλος Δεκέμβρη, όπου μένει να φανεί προς τίνος την πλευρά θα γείρει η πλάστιγγα των συμβιβασμών.

Σε αυτό το μέτωπο, αγκάθι παραμένουν τα ΕΑΣ. Η τρόικα έχει βάλει μεν νερό στο κρασί της από την αρχική απαίτηση για λουκέτο, αλλά η ελληνική πλευρά δεν έχει υποχωρήσει τόσο -τουλάχιστον ακόμα- ώστε να υπάρξει οριστική συμφωνία.

Η διαπραγμάτευση πηγαίνει βήμα-βήμα. Από το λουκέτο, η τρόικα άρχισε να συζητά το ενδεχόμενο να κλείσουν τρία από τα πέντε εργοστάσια και το προσωπικό να μειωθεί από τα 800 στα 300 άτομα, για μια δοκιμαστική περίοδο 18 μηνών όπου η επιχείρηση θα διατηρήσει τον εξαγωγικό της χαρακτήρα. Αν το πείραμα κρινόταν αποτυχημένο, μετά το 18μηνο θα κάλυπτε μόνο τις ανάγκες του ελληνικού στρατού.

Τώρα πλέον η τρόικα ζητά να παραμείνει ένα μόνο εργοστάσιο, με 200 εργαζόμενους, και η δοκιμαστική περίοδος να περιοριστεί στους 12 μήνες. Η συμφωνία θα σηματοδοτήσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, το οποίο μπορεί -όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών- να γίνει ακόμα και με τηλεδιάσκεψη, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν.

Γενικότερα πάντως, η αίσθηση που υπάρχει είναι πως παρότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία για όλες τις εκκρεμότητες, οι συζητήσεις βρίσκονται σε σχετικά καλό δρόμο…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v