Προσφυγή στο ΣτΕ κατά του τέλους ΑΠΕ

Στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο προσέφυγε μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες, που μέχρι τώρα ελάχιστα είχε θέσει δημοσίως θέμα υψηλής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας. Η επιχειρηματολογία και οι επιπτώσεις.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Προσφυγή στο ΣτΕ κατά του τέλους ΑΠΕ

Μπροστά σε νέα αναστάτωση του χώρου των ΑΠΕ βρίσκεται το ΥΠΕΚΑ, καθώς προσφυγή στο ΣτΕ αμφισβητεί ευθέως τη νομιμότητα επιβολής του ΕΤΜΕΑΡ (τέλος ΑΠΕ) στους λογαριασμούς ηλεκτρικού.

Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες του Euro2day.gr, στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο προσέφυγε μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες, η οποία μέχρι τώρα ελάχιστα είχε θέσει δημοσίως θέμα υψηλής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας.

Με αυτήν, σύμφωνα με όσα γνωρίζει το Euro2day.gr, αμφισβητεί την ανταποδοτικότητα του τέλους (ΕΤΜΕΑΡ), θεωρώντας ότι ο καταναλωτής δεν έχει κάποιο άμεσο όφελος έναντι του ποσού που καταβάλλει (κατά μέσο όρο 15 ευρώ οι 1.000 κιλοβατώρες και 20 ευρώ στα οικιακά τιμολόγια) ούτε και στον τρόπο με τον οποίο αυτό επιβάλλεται και εισπράττεται. Σύμφωνα με τον προσφεύγοντα, αυτά προσιδιάζουν σε φόρο και όχι σε τέλος. Έτσι, με βάση την προσφυγή, το ύψος του ΕΤΜΕΑΡ θα πρέπει να προβλέπεται σε νόμο και όχι σε απλή υπουργική απόφαση.

Στην περίπτωση που γίνει δεκτή η επιχειρηματολογία αυτή από το αρμόδιο τμήμα του ΣτΕ, η είσπραξη του τέλος θα κριθεί παράνομη όχι μόνο ως προς τη συνέχιση της επιβολής και είσπραξής του, αλλά και για τα προηγούμενα χρόνια όπου αυτό εισπράττονταν. Τυπικά η υπόθεση θα μπορέσει να τακτοποιηθεί με την κατάθεση σχετικού νόμου ο οποίος και θα καθορίζει τις σχετικές λεπτομέρειες, αίροντας τις όποιες ασάφειες. Κάτι τέτοιο είχε γίνει άλλωστε και με τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, που επίσης επιβαρύνουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού.

Ωστόσο, πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι θα υπάρξει πρόβλημα με την αναδρομικότητα του τέλους.

Επιπλέον, η αναταραχή που θα προκληθεί θα έχει σημαντικές επιπτώσεις, καθώς μετά την έκδοση της απόφασης θα υπάρξει πρόβλημα νομιμότητας της είσπραξης του ΕΤΜΕΑΡ, το οποίο αποτελεί το κύριο έσοδο για τον ήδη ελλειμματικό λογαριασμό που τηρεί ο ΛΑΓΗΕ και από τον οποίο πληρώνονται οι παραγωγοί ΑΠΕ. Παράλληλα, θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο και στην καλύτερη περίπτωση θα παραταθεί ο χρόνος για την έστω και πολύ μικρή αύξηση του τέλους, προκειμένου να μηδενιστεί το έλλειμμα του λογαριασμού.

Σοβαρές επιπτώσεις

Εχθές Πέμπτη σε δικάσιμο του ΣτΕ, παρέστησαν νομικοί εκπρόσωποι του υπουργείου ΠΕΚΑ και της ΡΑΕ παραθέτοντας τα επιχειρήματα του ελληνικού δημοσίου και του Ρυθμιστή υπέρ της διατήρησης του ΕΤΜΕΑΡ.

Όπως σημειώνουν πηγές που γνωρίζουν το θέμα, αντίστοιχο τέλος και μάλιστα διπλάσιο και υπερδιπλάσιο έναντι του ΕΤΜΕΑΡ επιβάλλεται στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. ως «εργαλείο» για την επίτευξη του δεσμευτικού στόχου μείωσης των εκπομπών ρύπων.

Παρότι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα επιχειρήματα του ενάγοντος είναι πολύ ισχυρά, αναφορικά με την παραβίαση νόμων ως προς τον τρόπο επιβολής του ΕΤΜΕΑΡ, πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια νομικής τους αντίκρουσης.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όλοι οι εμπλεκόμενοι αναγνωρίζουν ότι η αναστάτωση που θα προκύψει θα δυσχεράνει σημαντικά τις προσπάθειες επίλυσης του τεράστιου προβλήματος με το έλλειμμα του λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ, αλλά και την εύρεση μόνιμης και βιώσιμης λύσης με την αμοιβή των παραγωγών ΑΠΕ.

Αρκεί να σημειωθεί ότι μέσω του ΕΤΜΕΑΡ το 2013 θα εισπραχθούν συνολικά περίπου 600 εκατομμύρια (αντιστοιχούν στο 30% των εισροών του λογαριασμού ΑΠΕ), ενώ για το 2014 οι εισπράξεις προϋπολογίζονται σε περίπου 800 εκατ. (περίπου 45% των εισροών του λογαριασμού).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v