Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα παρατράγουδα στα πόθεν έσχες εφοριακών

Ενας στους τρεις εφοριακούς που ελέγχθηκαν βρέθηκε με προβληματικό πόθεν έσχες. Ποιους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης σπεύδουν τώρα να διορθώσουν. Οι χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

Τα παρατράγουδα στα πόθεν έσχες εφοριακών

Τζακ ποτ στη φοροδιαφυγή φαίνεται πως πετύχαιναν τα προηγούμενα χρόνια , ένας στους τρεις εφοριακούς που ελέγχονται από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Οικονομικών.

Τα πόθεν έσχες τους αποδείχθηκαν διάτρητα για 35 από τους 93 ελεγχόμενους και τώρα εκτός από μπερδέματα με την ...Εφορία και τον Εισαγγελέα, παραπέμπονται και με την ερώτηση της απόλυσης στο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση υπαλλήλου του Διαπεριφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος υπέβαλε τροποποιητικές δηλώσεις για το διάστημα από το 2002 έως και το 2012. Μπερδέματα, όμως προέκυψαν και για την σύζυγό του, γιατρό στο επάγγελμα, η οποία ελέγχεται για έμβασμα 560.000 ευρώ στο εξωτερικό, μετά από εισαγγελική παραγγελία. Για την σύζυγο μάλιστα, προέκυψε, σύμφωνα με πληροφορίες, υποβολή ανακριβούς δήλωσης και έχει ασκηθεί πειθαρχική δίωξη και για παράβαση καθήκοντος.

Ανάλογα ...οικογενειακά προβλήματα αντιμετωπίζει και μία υπάλληλος της Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης Πειραιά, η οποία υπέβαλε τροποποιητικές δηλώσεις για την περίοδο 2005-2012.

Οι τροποποιητικές δηλώσεις αφορούσαν στον κωδικό 735 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, που αφορά σε αγορά ακινήτων. Με καθυστέρηση έως και 7 ετών, το 2005 στον συγκεκριμένο κωδικό έγινε εισαγωγή ποσού 236.000 ευρώ, το 2009, επιπλέον 135.000 ευρώ και το 2010 άλλα 25.000 ευρώ.

Παράλληλα στις τροποποιητικές δηλώσεις έγινε εισαγωγή ποσών στον κωδικό 737 που αφορά σε ανάλωση κεφαλαίου προηγουμένων ετών με ποσό 191.000 ευρώ το 2006, 150.000 ευρώ το 2007 και επιπλέον 46.000 ευρώ το 2011.

Η συγκεκριμένη υπάλληλος ελέγχεται και για έμβασμα άνω των 100.000 ευρώ στο εξωτερικό ενώ και ο εργολάβος οικοδομών, σύζυγός της , ελέγχεται για αδικαιολόγητο πλουτισμό από το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου.

Μετά από αυτά τα ευρήματα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας προωθεί περαιτέρω αυστηροποίηση των διατάξεων ελέγχου πόθεν έσχες των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών.

Είναι άλλωστε η πρώτη φορά, μετά τις αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών τον περασμένο Μάρτιο για ουσιαστικούς ελέγχους πόθεν έσχες που αποκαλύπτονται τέτοιου μεγέθους «παρατράγουδα» εντός του υπουργείου Οικονομικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v