Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ισχύ η απόσυρση Ι.Χ. και το 2014

Τα κίνητρα απόσυρσης παλαιών Ι.Χ. κερδίζουν έναν επιπλέον χρόνο ισχύος. Αναλυτικά οι απαλλαγές από το τέλος ταξινόμησης.

Σε ισχύ η απόσυρση Ι.Χ. και το 2014

Έναν χρόνο επιπλέον ισχύος κερδίζουν τα κίνητρα απόσυρσης παλαιών Ι.Χ. Το υπουργείο Οικονομικών προωθεί σχετική διάταξη με το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, παρατείνοντας την προθεσμία των κινήτρων απόσυρσης, η οποία εκπνέει στο τέλος του έτους, έως το τέλος του 2014.

Έτσι, όσοι αγοράσουν έως το τέλος του 2014 καινούργια Ι.Χ. κυλινδρισμού κινητήρα έως 2.000 κυβικά εκατοστά σε αντικατάσταση επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης που αποσύρονται από την κυκλοφορία για καταστροφή, απαλλάσσονται από το τέλος ταξινόμησης ως εξής:

· Μέχρι και 900 κυβικά εκατοστά, πλήρης απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης για φορολογητέα αξία έως 6.000 ευρώ.

· Από 901 έως και 1.400 κ.εκ., πλήρης απαλλαγή για φορολογητέα αξία έως 8.000 ευρώ.

· Από 1.401 μέχρι και 1.600 κ.εκ. απαλλάσσονται από το 65% του προβλεπόμενου τέλους ταξινόμησης και για φορολογητέα αξία μέχρι και 11.000 ευρώ.

· Από 1.601 μέχρι και 2.000 κ.εκ. απαλλάσσονται από το 50% του προβλεπόμενου τέλους ταξινόμησης και για φορολογητέα αξία έως 14.000 ευρώ.

Στην περίπτωση όπου η φορολογητέα αξία είναι μεγαλύτερη από τα κατά περίπτωση παραπάνω ποσά, θα εισπράττεται για το επιπλέον ποσό, ο προβλεπόμενος ακέραιος συντελεστής τέλους ταξινόμησης.

Τέλος, με άλλη διάταξη, η οποία σχεδιάζεται να κατατεθεί στο νομοσχέδιο για τα ακίνητα, ανοίγει ο δρόμος για επιστροφές προστίμων σε όσους επιτηδευματίες υπέβαλαν εκπρόθεσμα τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών προμηθευτών.

Το υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα τη δυνατότητα όσων φορολογουμένων είχαν υποχρέωση υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων να το πράξουν έως τις 28 Νοεμβρίου ανεξαρτήτως καταληκτικού ψηφίου του ΑΦΜ, εφόσον είχε παρέλθει η αρχική προθεσμία υποβολής τους.

Με τη διάταξη νόμου, θα υπάρξει και η απαραίτητη νομοθετική κάλυψη -έστω και εκ των υστέρων- για την παράταση της προθεσμίας, ενώ όπως διευκρινίζουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, σε όσους έχουν ήδη επιβληθεί πρόστιμα για εκπρόθεσμη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων θα προβλέπεται επιστροφή τους ως αχρεωστήτως καταβληθέντων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v