Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εφικτή η ταχύτερη ιδιωτικοποίηση τραπεζών

Ως έτος σταθεροποίησης βλέπει το 2014 ο Σπ. Παπασπύρου της Πειραιώς. Ταχύτερη επιστροφή των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα βλέπει το ΤΧΣ. Ποιες είναι εκτιμήσεις για τα προβληματικά δάνεια.

Εφικτή η ταχύτερη ιδιωτικοποίηση τραπεζών
Η οικονομική σταθερότητα είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πολιτική σταθερότητα. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι ομιλητές από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, οι οποίοι ανέλυσαν τις προοπτικές αλλά και τις προκλήσεις του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Από την πλευρά του βασικού μετόχου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το λόγο πήρε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κ. Κουτσός, ο οποίος εξέφρασε την προσδοκία ότι «οι τράπεζες θα επιστρέψουν με ταχύτερους ρυθμούς στον ιδιωτικό τομέα μέσω της άσκησης των warrants».

Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς Σπύρος Παπασπύρου, ο οποίος υπογράμμισε: «Το 2016 θα ξεκινήσει η μείωση του όγκου των καθυστερούμενων δανείων». Πρόσθεσε ότι η ανάκαμψη, οι πρώτες ενδείξεις της οποίας διαφαίνονται ήδη, για να σταθεροποιηθεί χρειάζεται πολιτική σταθερότητα. Χαρακτήρισε το 2014 έτος σταθεροποίησης και το 2015 εκτίμησε ότι η οικονομία θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης.

Σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων είπε ότι ένας ανασταλτικός παράγοντας είναι η κωλυσιεργία που παρατηρείται στο δικαστικό σύστημα, με αποτέλεσμα να λιμνάζουν χιλιάδες υποθέσεις στα δικαστήρια.

Για τις επιχειρήσεις σημείωσε ότι οι μεγάλες μπορούν να χρηματοδοτηθούν χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως οι μετατρέψιμες ομολογίες, ενώ οι μικρομεσαίες έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση σε ρευστότητα μέσω των κοινοτικών κονδυλίων.

Παίρνοντας το λόγο ο γενικός διευθυντής της Citibank στην Ελλάδα P. Carson τόνισε ότι οι ξένες τράπεζες μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά σε σχέση με τις ελληνικές.

Στη συνέχεια το στέλεχος της EY Π. Παπάζογλου επεσήμανε ότι από την αρχή της κρίσης έως σήμερα το ενεργητικό των ελληνικών τραπεζών έχει μειωθεί κατά 30 δισ. ευρώ.

Τέλος, το στέλεχος της Attica Bank Αθ. Ζηγούρης υποστήριξε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες και ότι οι τράπεζες καταβάλουν τιτάνιες προσπάθειες για να στηρίξουν τα υγιή τμήματα των ελληνικών επιχειρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v