Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο... ύψος τους τα έσοδα του ΦΠΑ εστίασης

Το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση αποτελεί ένα ακόμα ανοιχτό μέτωπο στις εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεις τρόικας - κυβέρνησης. Δεν επηρεάστηκαν δραστικά τα έσοδα του προϋπολογισμού από τη μείωση στο 13%, υποστηρίζει η Αθήνα.

Στο... ύψος τους τα έσοδα του ΦΠΑ εστίασης

Σχεδόν αμετάβλητα έμειναν τα έσοδα του προϋπολογισμού από τον ΦΠΑ εστίασης, παρά τη μείωση του συντελεστή κατά 10 μονάδες. Στο συμπέρασμα αυτό οδηγούν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να επιχειρηματολογήσει για την ανάγκη διατήρησης του μειωμένου συντελεστή στο 13%.

Αν πράγματι οι μεταβολές στα έσοδα είναι οριακές -είτε λίγο πάνω είτε ακόμα και λίγο κάτω- η κυβέρνηση έχει ένα ισχυρό επιχείρημα στη φαρέτρα της. Το πρόβλημα, όμως, έρχεται για μία ακόμα φορά από την τρόικα, η οποία με βάση πηγές, δεν αποδέχεται τα στοιχεία και εκτιμά πως αν παραμείνει το 2014 ο συντελεστής ΦΠΑ εστίασης στο 13% τότε θα προκύψει πρόσθετο δημοσιονομικό κενό 200-300 εκατ. ευρώ.

Για την ιστορία, υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι οι δανειστές δέχθηκαν να μειωθεί πιλοτικά για ένα εξάμηνο ο συντελεστής ΦΠΑ εστίασης από το 23% στο 13% και ανάλογα με τα αποτελέσματα στο ταμείο να επαναξιολογηθεί το μέτρο. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε πάρει προσωπικά την υπόθεση μείωσης του ΦΠΑ εστίασης.

Στα μέσα Ιουλίου είχε ανακοινώσει τη μείωσή του τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «είναι μήνες τώρα, που πήρα επάνω μου αυτήν την πρώτη μεγάλη μείωση φόρων στην Ελλάδα. Δεν ήταν εύκολο. Αλλά είπα στην τρόικα ότι με τη μείωση από το 23% στο 13% θα αυξηθεί ο τζίρος, θα αυξηθούν αντί να μειωθούν τα έσοδα του κράτους και θα περιοριστεί και η φοροδιαφυγή. Δεν το πιστεύουν ακόμα. Δέχθηκαν, όμως, να δοκιμάσουν για πρώτη φορά μείωση φορολογίας».

Σχεδόν πέντε μήνες μετά, και παρά τα στοιχεία που έχουν κοινοποιηθεί από το ΓΛΚ στην τρόικα, το πρόβλημα είναι ότι εκείνη ακόμα δεν το... πιστεύει.

Κάπως έτσι προστίθεται ένα ακόμα ανοιχτό μέτωπο στις εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεις τρόικας- κυβέρνησης, στο οποίο είναι σαφές ότι ακόμα και για λόγους εντυπώσεων το Μέγαρο Μαξίμου μάλλον δεν θα ήθελε να χάσει τη μάχη.

Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι όπως μετέδωσε το Mega το ΔΝΤ φαίνεται να τάσσεται υπέρ της επιστροφής του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%, εκτιμώντας ότι το μέτρο δεν απέδωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v