Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οκτώ ημέρες «κοστίζει» η πληρωμή των φόρων

Μέσα σε 12 ώρες «καθαρίζουν» με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις οι εταιρίες στα ΗΑΕ. Εφιάλτης η εφορία για τις επιχειρήσεις στη Βραζιλία. Πόσο δρόμο έχει διανύσει η Ελλάδα στον χρόνο που σπαταλούν οι εταιρίες στη γραφειοκρατία.

Οκτώ ημέρες «κοστίζει» η πληρωμή των φόρων

Η καλύτερη χώρα στον κόσμο, όσον αφορά τη φορολογική γραφειοκρατία για τις επιχειρήσεις, είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Μια επιχείρηση χρειάζεται μόλις 12 ώρες τον χρόνο για να ξεμπλέξει με την εκεί εφορία. Η χειρότερη χώρα, με τα ίδια κριτήρια, από την άλλη πλευρά, είναι η Βραζιλία. Μια επιχείρηση χρειάζεται 2.600 ώρες τον χρόνο ή κάτι παραπάνω από τρεισήμισι μήνες, για να διεκπεραιώσει τις φορολογικές της υποχρεώσεις.

Η Ελλάδα δεν είναι ούτε Εμιράτα, ούτε Βραζιλία, και παρότι πριν από λίγα μόλις χρόνια οι φορολογούμενοι υπέβαλαν χειρόγραφα τις δηλώσεις τους, οι επιτηδευματίες έτρεχαν με δισκέτες στις εφορίες για να υποβάλουν συγκεντρωτικές καταστάσεις και φαινόταν αδύνατο να συνηθίσουμε σε κάτι διαφορετικό από τον κλασικό συνωστισμό στο γκισέ στις 31 Δεκεμβρίου για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, υπάρχει σημαντική πρόοδος.

Αποτυπώνεται στα ευρήματα της μελέτης της PwC "Paying Taxis", σύμφωνα με τα οποία καταγράφεται σημαντική μείωση του χρόνου που σπαταλούν οι επιχειρήσεις στη χώρα μας για να καλύψουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις από τις 224 ώρες (τον χρόνο) το 2011, σε 202 ώρες το 2012 και σε 193 (ή σχεδόν 8 ημέρες) φέτος.

Η πρόοδος συνδέεται σχεδόν εξ ολοκλήρου με τις νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που άρχισαν να προωθούνται εντατικά από το 2009 και μετά όταν ανέλαβε τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ο Διομήδης Σπινέλλης και στη συνέχεια ο σημερινός Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.

Μέχρι τότε, στις εκάστοτε ηγεσίες του υπουργείου Οικονομικών έμοιαζαν να επικρατούν στην καλύτερη περίπτωση φοβικά σύνδρομα για το ενδεχόμενο οι φορολογούμενοι να πάψουν να στοιβάζονται στις εφορίες για να κάνουν τη δουλειά τους...

Περαιτέρω μείωση της φορολογικής γραφειοκρατίας αναμένεται να υπάρξει με την πλήρη εφαρμογή του νέου Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, την οποία «τρέχει» ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, αφήνοντας στο παρελθόν αναχρονιστικές διαδικασίες όπως για παράδειγμα το τρύπημα βιβλίων και στοιχείων.

Συγκριτικά με την Ε.Ε., όπου ο χρόνος συμμόρφωσης είναι 179 ώρες, η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στη δέκατη έκτη θέση και έχει ακόμα δρόμο μπροστά της. Για την ιστορία, η καλύτερη επίδοση εντοπίζεται σήμερα στο Λουξεμβούργο (55 ώρες) και η χειρότερη στη Βουλγαρία (454 ώρες).

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο μέσος όρος εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων φτάνει τις 268 ώρες...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v