AΠΕ: Ποιες τσέπες θα... ζεσταθούν σήμερα

Υπερβαίνει πλέον το εξάμηνο η καθυστέρηση στις πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ. Πολλοί αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν οι ίδιοι τις πληρωμές δόσεων δανείων και τις καταβολές ΦΠΑ. Συνεχίζει να αυξάνεται το έλλειμμα. Σήμερα οι πληρωμές Μαρτίου - Απριλίου.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
AΠΕ: Ποιες τσέπες θα... ζεσταθούν σήμερα

Προ διλημμάτων βρίσκεται ακόμη μία φορά η κυβέρνηση για την επίλυση του προβλήματος που λέγεται έλλειμμα λογαριασμού ΑΠΕ.

Οι παραγωγοί μένουν απλήρωτοι για πολλούς μήνες, το έλλειμμα του λογαριασμού δεν αποκλιμακώνεται με τους ρυθμούς που είχαν υπολογιστεί, ενώ από την άλλη θα πρέπει να ληφθούν σύντομα αποφάσεις για διορθωτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν, ώστε να κλείσουν οι τρύπες του λογαριασμού ΑΠΕ.

Σε ό,τι αφορά τις πληρωμές των παραγωγών, θα πρέπει να σημειωθεί ότι εχθές ο ΛΑΓΗΕ έδωσε εντολή στις τράπεζες για την εξόφληση παραγωγής Μαρτίου 2103 σε 320 μεγάλους παραγωγούς και Απριλίου 2013 για 7.260 παραγωγούς με εγκαταστάσεις έως και 160 κιλοβάτ, εφόσον οι τελευταίοι είχαν λαμβάνειν έως και 4.000 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι η καθυστέρηση στις πληρωμές έχει υπερβεί το εξάμηνο και κινείται πλέον σε επίπεδο επταμήνου - οκταμήνου, ενώ δύσκολα θα επιτευχθεί η πληρωμή του Μαΐου του 2013, εκτός και αν ο ΛΑΓΗΕ εισπράξει επιστροφές ΦΠΑ από το υπουργείο Οικονομικών ύψους περίπου 80 εκατ. ευρώ, κάτι που προωθείται αρμοδίως. Ήδη τα χρωστούμενα στους παραγωγούς πλησιάζουν τα 900 εκατομμύρια ευρώ, όπως έχει καταγγείλει ο ΣΠΕΦ.

Πολλοί δε παραγωγοί, κυρίως φωτοβολταϊκών, οι οποίοι αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν οι ίδιοι τις πληρωμές δόσεων δανείων που έχουν λάβει για την επένδυση και τις καταβολές ΦΠΑ, αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, ενώ απειλούνται και προσωπικά περιουσιακά τους στοιχεία. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι κάποιοι από τους παραγωγούς φωτοβολταϊκών υπό τον ΣΠΕΦ την προσεχή Τετάρτη πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΥΠΕΚΑ.

Από την άλλη πλευρά η εξέλιξη του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ, ακόμα και αν αυτό αυξάνει με πιο βραδείς ρυθμούς, απαιτεί άμεσες λύσεις καθώς τα επίπεδα στα οποία βρίσκεται, δηλαδή 500 εκατομμύρια τον Οκτώβριο, χρειάζονται άμεσες λύσεις.

Ήδη συζητείται η κατάθεση πρότασης στην τρόικα ώστε να επιτρέψει παράταση του χρόνου για τον μηδενισμό του ελλείμματος, αφού ισχύει η μνημονιακή υποχρέωση ότι αυτό πρέπει να γίνει ως το τέλος του 2014. Ωστόσο αφενός η πρόταση δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα γίνει δεκτή, αφετέρου το πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά, το οποίο ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό για τις μειωμένες εισπράξεις του ΕΤΜΕΑΡ μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού, δεν είναι σίγουρο ότι θα λυθεί το 2014.

Μία από τις λύσεις που συζητιούνται είναι νέα αύξηση του τέλους ΕΤΜΕΑΡ, την οποία ωστόσο δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αντέχει η κυβέρνηση πολιτικά, ιδίως εν όψει των εκλογών του Μαΐου, και μεγάλη μερίδα των καταναλωτών, ιδίως όταν η προηγούμενη αύξηση του τέλους επιβλήθηκε τον περασμένο Ιούλιο.

Έτσι το πρόβλημα παραμένει και αναζητεί πολιτική λύση...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v