ΟΟΣΑ: Να δοθούν κίνητρα ταχείας άσκησης warrants

Η έκθεση του Οργανισμού αναφέρει ότι η στρατηγική της παροχής warrants στους ιδιώτες από το ΤΧΣ βοήθησε να αυξηθεί η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων, ωστόσο θέτει «ταβάνι» για τα έσοδα από την ιδιωτικοποίησή τους

ΟΟΣΑ: Να δοθούν κίνητρα ταχείας άσκησης warrants

Την άποψη ότι θα πρέπει να εξετασθεί η παροχή κινήτρων για ταχύτερη άσκηση των warrants καθώς κάτι τέτοιο θα έχει θετικά μακροοικονομικά αποτελέσματα διατυπώνει ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) στην έκθεσή του για την Ελλάδα. 

Παρεμβαίνοντας στο θέμα που έχει ανοίξει, επ' αφορμή του εγχειρήματος ιδιωτικοποίησης της Eurobank, ο ΟΟΣΑ σημειώνει στην έκθεσή του ότι θα ήταν επιθυμητή από μακροοικονομική άποψη η παροχή κινήτρων για έγκαιρη άσκηση των warrants, υπό το πρίσμα ότι η ταχύτερη ιδιωτικοποίηση των τραπεζών θα συμβάλει στην τόνωση των αναπτυξιακών προοπτικών της οικονομίας.

Η έκθεση του οργανισμού αναφέρει ότι η στρατηγική της παροχής warrants στους ιδιώτες από το ΤΧΣ βοήθησε να αυξηθεί η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων κατά την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών (Alpha, Πειραιώς και Εθνική), ωστόσο θέτει ταβάνι για τα έσοδα από την ιδιωτικοποίησή τους καθώς ως γνωστόν προβλέπει προκαθορισμένες τιμές άσκησης τα επόμενα 4 ½ χρόνια.

Η παραπάνω στρατηγική συνετέλεσε στο να μην αυξηθεί περαιτέρω το δημόσιο χρέος, αλλά χαρίζει τις υπεραξίες από ενδεχόμενη ταχύτερη ανάκαμψη των τραπεζών στους ιδιώτες, λόγω των προκαθορισμένων τιμών άσκησης.

Ως προς τα υπόλοιπα η έκθεση επαινεί τις κινήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση και την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος σημειώνοντας ότι οι αρχές διατήρησαν τη σταθερότητά του και προστάτεψαν τους καταθέτες.

Παρ' όλα αυτά, έχει επανακάμψει μέρος μόνο των εκροών από τις τραπεζικές καταθέσεις, γεγονός που σε συνδυασμό με τους περιορισμούς που επιφέρει η παροχή κρατικής βοήθειας στις τράπεζες, δυσχεραίνει τη χρηματοδότηση της οικονομίας και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τις οποίες ο τραπεζικός δανεισμός αποτελεί την πιο συνήθη πηγή χρηματοδότησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v