Στην Ελλάδα έως 5% της εταιρίας λειτουργίας του TAP

Yπάρχει ειδική πρόβλεψη στην συμφωνία ότι δεν μπορούν να εξαιρεθούν οι ελληνικές εταιρίες απο τη συμμετοχή στην κατασκευή του αγωγού.

Στην Ελλάδα έως 5% της εταιρίας λειτουργίας του TAP

Έχει συμφωνηθεί ότι η ελληνική πολιτεία έχει δικαίωμα να αγοράσει μέχρι το 5% της εταιρίας που θα λειτουργεί τον αγωγό TAP δήλωσε ο κ. A. Παπαγεωργίου στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου  της Βουλής.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των ελληνικών εταιριών στην κατασκευή πρόσθεσε πως "υπάρχει ειδική πρόβλεψη στην συμφωνία ότι δεν μπορούν να εξαιρεθούν οι ελληνικές εταιρίες. 'Ολες οι εργολαβίες θα γίνουν με διαγωνισμούς σύμφωνα με κανόνες της Ε.Ε.. Άρα δεν θα μπορούσε να γίνει συμφωνία ανάθεσης σε ελληνικές εταιρίες, αλλά αυτό που εξασφαλίσαμε είναι να μην έχουν όρους που να αποκλείουν τις ελληνικές εταιρίες, οι οποίες κατασκευάζουν σωλήνες αγωγών.

Γιατί θα μπορούσε πολύ εύκολα να αποκλεισθούν, βάζοντας ως προϋπόθεση πολύ μεγάλη εμπειρία και άλλες προδιαγραφές. Ενώ τώρα μπορούν να μετέχουν στην κατασκευή και την προμήθεια των υλικών ελληνικές εταιρίες, είτε αυτόνομα είτε με οποιαδήποτε άλλη μορφή μέσα από διαγωνιστική διαδικασία υπό το ευρωπαϊκό δίκαιο, όπως γίνονται οι διαγωνισμοί στο ευρωπαϊκό σύστημα".

Επιπλέον τόνισε ότι "η γεωπολιτική σημασία του αγωγού αυτού για τη χώρα για τα επόμενα τουλάχιστον 50 χρόνια είναι αδιαμφισβήτητη. Θα πρέπει να καταλάβουμε όχι μόνο το θέμα των αγωγών, αλλά και το γεγονός ότι το καύσιμο του 21ου αιώνα είναι το φυσικό αέριο. Εάν είμαστε σε αυτό το γεωπολιτικό παιχνίδι και ειδικά στη νοτιοανατολική μεσόγειο, το όφελος της χώρας θα είναι τεράστιο για τις επόμενες δεκαετίες και φυσικά των πολιτών της χώρας μας.

Η δυνατότητα που δίνει ο TAP πέραν της προμήθειας φυσικού αερίου από μία άλλη πηγή, όπως είναι το Αζερμπαϊτζάν, είναι ότι δημιουργείται στην Ελλάδα κέντρο, κόμβος επέκτασης δικτύων φυσικού αερίου τόσο στα Ανατολικά Βαλκάνια όσο και στα Δυτικά, κάτι που ήδη έχουμε συμφωνήσει τόσο με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία όσο και με τις Δυτικές Βαλκανικές χώρες.

Είναι γεγονός ότι ο TAP θα συνδέεται με τον TANAP, που είναι κατά 80% διεθνής αγωγός και δεν είναι τούρκικος αγωγός. Διέρχεται από την Τουρκία, αλλά ως διεθνής αγωγός που συνδέεται με ένα διευρωπαϊκό αγωγό, απαλλάσσει από πολλές αμφιβολίες για θέματα που έχουν συμβεί στο παρελθόν και αφορά σε συμφωνίες, οι οποίες είναι συνολικές."

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v