Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κληρώνει» σήμερα για Αστέρα

Στελέχη της αγοράς εξηγούν πως οι προσφορές θα κινηθούν υψηλότερα από την κεφαλαιοποίηση της Αστήρ Παλάς. Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό και τη σύνθεση των σχημάτων που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

«Κληρώνει» σήμερα για Αστέρα

Δύο έως τέσσερις δεσμευτικές προσφορές αναμένουν σήμερα στην Εθνική Τράπεζα και στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) για την απόκτηση της Αστήρ Παλάς και την αξιοποίηση της χερσονήσου Μικρό Καβούρι.

Όλα τα σχήματα φαίνεται πως θα είναι μικτά, δηλαδή θα αποτελούνται από εγχώριο όμιλο και από διεθνή «παίκτη» ο οποίος θα κληθεί να συμβάλει με τα απαραίτητα κεφάλαια.

Στελέχη της αγοράς εξηγούν πως οι προσφορές θα κινηθούν υψηλότερα από την κεφαλαιοποίηση της Αστήρ Παλάς (περί τα 265 εκατ. ευρώ) καθώς ο ανάδοχος δεν αναλαμβάνει μόνο το ξενοδοχειακό συγκρότημα, αλλά και την εκμετάλλευση της μαρίνας Βουλιαγμένης καθώς και παρακείμενης έκτασης. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι η Εθνική έχει ήδη διαμηνύσει στους υποψήφιους επενδυτές σε ποιο επίπεδο τοποθετεί τον πήχη και ότι αν δεν υπάρξει ανώτερη προσφορά τότε προτίθεται να επαναλάβει τον διαγωνισμό.

Στο πακέτο, πάντως, ενδέχεται να ενταχθεί μελλοντικά και γειτονική έκταση που ανήκει στην Εκκλησία, όπως αναφέρεται στο ειδικό χωροταξικό σχέδιο (ΕΣΧΑΔΑ), για την εφαρμογή του οποίου το προεδρικό διάταγμα εκκρεμεί. Με βάση το ΕΣΧΑΔΑ, στο Μικρό Καβούρι θα κατασκευαστούν πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες και υποστηρικτές εγκαταστάσεις καθώς και ξενοδοχείο.

Μεταξύ των σχημάτων που έχουν ακουστεί τις τελευταίες ημέρες ως σφόδρα ενδιαφερόμενοι είναι η κοινοπραξία του τουριστικού ομίλου ΤΕΜΕΣ, της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου (ελέγχει το συγκρότημα Costa Navarino) με τον σαουδαραβικό όμιλο Olayan.

Προσφορά αναμένεται και από τον τουρκικό όμιλο Dogus, ο οποίος ήδη συνεργάζεται με τον όμιλο Λάτση στη διαχείριση της Μαρίνας Φλοίσβου. Προσφορά ακούγεται πως θα κατατεθεί και από ένα ακόμα σχήμα αραβικών συμφερόντων.

Στην τελική φάση του διαγωνισμού είχαν προκριθεί επίσης το αμερικανικό hegde fund Βaupost, η επενδυτική εταιρεία Colony Capital, η καναδική ΙCI, η ρωσική Strategic Initiative (που ελέγχει τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη), η κινεζική Fosun (εκ των μεγαλομετόχων της Folli Follie), η J&P ΑΒΑΞ κ.ά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v