Ο κλάδος της ιδιωτικής υγείας είναι ίσως ο μόνος στην ελληνική οικονομία με τόσο πολλά ανοιχτά μέτωπα και με τόσες αβεβαιότητες. Και όλα αυτά όταν η πλειονότητα των επιχειρήσεων «μπαίνει μέσα» και είναι έντονα εκτεθειμένη στις τράπεζες και στην εφορία...
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Αύριο θα συζητηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή των ιδιωτικών κλινικών εναντίον του ΕΟΠΥΥ για το ζήτημα του Claw Back (το κράτος απαιτεί την επιστροφή δαπανών από κλινικές επειδή αυτές ξεπέρασαν τον προϋπολογισμό που ο ΕΟΠΥΥ είχε εκπονήσει...).
Η απόφαση ωστόσο αναμένεται το επόμενο καλοκαίρι.
Ακόμη όμως και αν εφαρμοστεί το Claw Back, πόσο τελικά θα είναι αυτό; Κυβερνητικοί κύκλοι φέρεται να υποστηρίζουν πως το ύψος του δεν θα ξεπεράσει το 15%-20% και πως όλα αυτά λίγο-πολύ έγιναν για τα μάτια της τρόικας! Και πως τελικά μέρος του ποσού θα εξοικονομηθεί από τον έλεγχο του ΕΟΠΥΥ σε ενδεχόμενα πλαστά-φωτοτυπημένα παραστατικά που κατατέθηκαν από ορισμένες κλινικές προς πληρωμή!
Ένας τρίτος παράγοντας αβεβαιότητας για τον κλάδο προκύπτει από το γεγονός ότι από την 1η Ιανουαρίου 2014 θα υπάρξει νέα σύμβαση συνεργασίας μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των παρόχων ιδιωτικής υγείας, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχουν αρχίσει οι σχετικές διαπραγματεύσεις!
Για την Ιστορία, η συνεργασία των δύο πλευρών ξεκίνησε στις αρχές του 2012, για να έρθει το φθινόπωρο του ίδιου έτους ο ΕΟΠΥΥ και να προχωρήσει σε «κούρεμα» τιμολογίων. Λίγους μήνες αργότερα, ακολούθησε το «κούρεμα» στις οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς τις κλινικές για την περίοδο 2007-2011, ενώ πριν από λίγους μήνες προστέθηκαν σε όλα αυτά (και πάλι μονομερώς...) νέες έννοιες όπως το Rebate (εκπτώσεις σε μεγάλους πελάτες) και το Claw Back (επιστροφή οφειλών).
Υπό αυτές τις συνθήκες, οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών παρόχων υγείας είναι ιδιαίτερα δύσπιστοι απέναντι στον ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών Γρηγόρης Σαραφιανός δηλώνει πως «η εφαρμογή του Claw Back θα προκαλέσει τον αυθημερόν θάνατο του κλάδου μας» και εκφράζει τον φόβο του πως όλα αυτά γίνονται ώστε οι ιδιωτικές κλινικές να περάσουν τελικά στα χέρια hedge funds του εξωτερικού.
Τέλος, ένας ακόμη παράγοντας αβεβαιότητας είναι αυτός του ύψους του προϋπολογισμού των δαπανών του ΕΟΠΥΥ για το 2014 που αφορά τις υγειονομικές δαπάνες. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, το ποσό αυτό δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί σημαντικά σε σχέση με το αντίστοιχο φετινό. Πάντως, κύκλοι προσκείμενοι στις κλινικές υποστηρίζουν πως ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία που είναι σήμερα ενταγμένα στον ΕΟΠΥΥ επιβαρύνθηκαν το 2010 με δαπάνες 12 δισ. ευρώ το ποσό αυτό αναμένεται το 2014 να πέσει χαμηλότερα από τα 3,4 δισ.!
Κλιμάκωση των αντιδράσεων
Σε έκτακτη γενική συνέλευση που είχαν τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ) την Παρασκευή, αποφάσισαν την άμεση επίσχεση και στη συνέχεια την καταγγελία της σύμβασης των κλινικών με τον ΕΟΠΥΥ, και μάλιστα πιθανότατα μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξει συνάντηση και με τα μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ), ώστε οι δύο ενώσεις να ξεκινήσουν ταυτόχρονα την επίσχεση.
Επιπρόσθετα, οι δύο ενώσεις εξετάζουν το ενδεχόμενο δικαστικής προσφυγής εναντίον της προηγούμενης και της τρέχουσας διοίκησης του ΕΟΠΥΥ.
Project για δίκτυο ιδιωτικών κλινικών
Στο στάδιο της μελέτης βρίσκεται η δημιουργία συνεργαζόμενου δικτύου ιδιωτικών κλινικών, με στόχο την επιχειρηματική συνεργασία των κλινικών με νέες συμφωνίες για τη νοσηλεία Ελλήνων και ξένων ασθενών, με κοινή πιστοποίηση και κοινές αγορές-προμήθειες.
Συγκεκριμένα, ο στόχος είναι η ανάπτυξη ενός δικτύου κλινικών, διαγνωστικών κέντρων και κέντρων αποκατάστασης σε πανελλαδική κάλυψη, όπου θα προσφέρονται ομοειδείς υπηρεσίες, έναντι κοινού τιμολογίου και κάτω από το ίδιο brand name.
Δυνητικοί πελάτες θα είναι ξένοι ασθενείς, κάτοχοι ιδιωτικών ασφαλιστικών συμβολαίων, ιδιώτες με κάρτα υγείας, εργαζόμενοι μεγάλων εταιρειών κ.ά.
Μέχρι τον Μάρτιο θα έχει αποφασιστεί αν τελικά το σχεδιαζόμενο project είναι σκόπιμο να υλοποιηθεί.